fallback

Активността в сферата на услугите в САЩ се свива с най-бързи темпове от четири години

Комбинираният показател на Института за управление на доставките се е понижил с 5 пункта

18:40 | 03.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

През юни секторът на услугите в САЩ се е свил с най-бързия темп от четири години насам поради рязкото намаляване на бизнес активността и спада на поръчките, предаде Bloomberg.

Комбинираният показател на Института за управление на доставките в сектора на услугите се е понижил с 5 пункта до 48,8 пункта. Показания под 50 пункта означават свиване, а данните за юни са далеч по-слаби от всички прогнози в анкета на Bloomberg сред икономисти.

Индексът на бизнес активността на ISM, който е паралелен на показателя за фабричната продукция, се е понижил с 11,6 пункта през миналия месец, което е най-рязкото понижение от април 2020 г. насам. Поръчките, направени при доставчиците на услуги, са се свили за първи път от края на 2022 г. насам.

Данните представляват рязък и отчетлив обрат спрямо предходния месец, когато общият показател се повиши до деветмесечен връх. Влошаването през юни на показателя за услугите, който обхваща най-голямата част от икономиката, също допринася за доказателствата, че икономиката на САЩ показва все повече признаци на изчерпване на силите си.

В съчетание с третия пореден месец на свиване на производствения индекс ISM, отчетен по-рано тази седмица, проучването показва, че търсенето се сблъсква по-голямо напрежение от високите разходи по заемите, охлаждането на бизнес инвестициите и неравномерните потребителски разходи.

Осем сектора на услугите са отчели свиване през юни, включително недвижимите имоти, минното дело и търговията на дребно. Осем сектора са регистрирали ръст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:24 | 03.07.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още