fallback

Световната банка: България вече е сред страните с висок доход

Освен България в групата от тази година е и Русия, а Украйна се нарежда сред страните с висок среден доход

19:05 | 03.07.24 г.
Автор - снимка
Създател

България вече е сред държавите в света с висок доход, отчита Световната банка в последната си класификацията си за страните за периода 2024-2025 г. според нивото на доходите.

България, заедно с островната република Палау и Русия, се премества от групата на страни с висок среден доход към групата на страни с висок доход. 

Световната банка класифицира световните икономики в четири категории според брутния национален доход: държави с нисък доход, държави със нисък среден доход, държави с висок среден доход и държави с висок доход.

„През целия период на възстановяване след пандемията България постоянно се приближава към прага на високите доходи със скромен растеж, който продължава и през 2023 г., когато реалният БВП нараства с 1,8%, подкрепен от потребителското търсене“, съобщават от Световната банка.

Темата за подобряването на позицията на страната в класацията на Световната банка беше сред обсъжданите от депутатите по време на гласуването на проектокабинета „Желязков“, предложен от ГЕРБ-СДС, и отхвърлен от народните представители.

За включването на Русия в държавите с висок доход принос има ръстът на свързаните с военната активност дейности през 2023 г., оживлението в търговията (+6,8%), финансовия сектор (+8,7%) и строителството (+6,6%). С това номиналният БВП на страната е достигнал 10,9%, а реалният – 3,6%.

Въпреки войната на територията ѝ, Украйна се придвижва нагоре от групата с нисък среден доход в групата с висок среден доход, като това се дължи на възобновяването на икономическия растеж през 2023 г. Руската инвазия води до спад от 28,8% на БВП през 2022 г., като негативен ефект оказва и продължаващото намаляване на населението, което се е свило с над 15% от началото на войната.

Макар че икономиката на Украйна е значително засегната от руското нашествие, реалният растеж през 2023 г. е стимулиран от строителната дейност (24,6%), значително увеличение на инвестиционните разходи (52,9%), подкрепящи усилията за възстановяване на Украйна след продължаващите военни действия на територията ѝ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:59 | 03.07.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още