fallback

Ръстът в сектора на услугите на Великобритания се забавя, но с по-малко от очакваното

PMI в сферата се е понижил през юни до най-ниското си ниво от ноември насам

13:07 | 03.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Растежът на британските компании в сферата на услугите се е забавил по-малко, отколкото се предполагаше, но все пак е достигнал седеммесечно дъно, предава Ройтерс.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в сферата на услугите на S&P Global UK се е понижил през юни до 52,1 пункта от 52,9 пункта през май. Това е най-ниското му ниво от ноември насам, но показателят е ревизиран нагоре спрямо предварителната оценка от 51,2 пункта.

От S&P Global свързват забавянето с това, че компаниите в Обединеното кралство са възприели подход на "изчакване" по отношение на резултатите от парламентарните избори, насрочени за 4 юли. Проучванията на общественото мнение показват, че опозиционната Лейбъристка партия ще спечели, вероятно с рекордно мнозинство.

"Виждаме някои доказателства за предизборно затишие в икономиката на услугите в Обединеното кралство", коментира Джо Хейс, главен икономист в S&P Global Market Intelligence.

Според Хейс икономиката на страната е напът да отбележи още едно тримесечие на растеж, макар и вероятно по-бавен от отчетените през първото тримесечие 0,7%.

Разходите, заплащани от компаниите в сферата на услугите, наблюдавани от Английската централна банка като показател за инфлационния натиск, са спаднали до най-ниското си ниво от февруари 2021 г. насам - нещо, което може да даде на финансовата институция повече увереност да намали лихвените проценти през следващите месеци.

Комбинираният PMI индекс, който съчетава данните за услугите с проучването за производството от понеделник, е спаднал през юни до 52,3 пункта от 53 пункта през май. Това е най-ниското му ниво от декември насам, но показателят отново е ревизиран нагоре спрямо експресната оценка от 51,7 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:08 | 03.07.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още