fallback

Инфлацията в магазините във Великобритания се забавя близо до нулата

Това се случва за първи път от октомври 2021 г. насам

10:48 | 02.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Инфлацията в магазините във Великобритания се забави близо до нулата за първи път от октомври 2021 г. насам - нов знак, че натискът върху бюджетите на домакинствата намалява, предава Bloomberg.

Според Британския консорциум за търговия на дребно цените в магазините са се повишили само с 0,2% през юни, което е спад спрямо 0,6% през май. Това отчасти се дължи на силното намаление на цените на стоки с общо предназначение, както и на продължаващото забавяне на инфлацията при цените на храните от 3,2% през май до 2,5% през юни.

След като се ускори до рекордно високи стойности по време на пандемията от Covid-19, инфлацията на цените на храните сега е на най-ниското си ниво от декември 2021 г., подпомогната от спада на цените на ключови хранителни стоки като масло и кафе.

Tesco, най-големият британски търговец на хранителни стоки, съобщи миналия месец, че купувачите харчат повече в магазините и онлайн, тъй като инфлацията на цените на хранителните продукти се забавя. Главният изпълнителен директор Кен Мърфи заяви тогава, че е налице "леко продължаващо подобрение на настроенията на клиентите" и че основният сценарий на търговеца на хранителни стоки за остатъка от годината е много ниска едноцифрена инфлация. 

Министър-председателят Риши Сунак, който е изправен пред решаващи парламентарни избори по-късно тази седмица, вече обяви, че най-лошото свиване на разходите за живот е приключило миналия месец, когато инфлацията в Обединеното кралство достигна целта на Английската централна банка от 2% за първи път от почти три години.

Последният признак за намаляваща инфлация идва в момент, когато се очаква АЦБ да започне да облекчава паричната си политика още през август, като пазарите оценяват вероятността за намаляване на лихвите с повече от 60%. Смята се, че има и голям шанс за още едно намаление на разходите по заемите по-късно през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:50 | 02.07.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още