fallback

Стремежът към въглеродна неутралност ще ускори инфлацията по света

Централните банки и политиците ще бъдат изправени пред дилемата дали да дадат приоритет на по-охладената инфлация или на по-бързия енергиен преход

22:53 | 01.07.24 г.
Автор - снимка
Създател

Преходът на света към въглероден неутралитет ще добави 1,6 процентни пункта годишно към инфлацията през следващите десет години, предупреди голяма инвестиционна компания, цитирана от Telegraph.

Френският мениджър на активи Carmignac казва, че централните банки ще се сблъскат със затруднения да държат инфлацията под контрол поради високите нива на разходи, необходими за проекти за зелена енергия.

Натискът върху потребителските цени ще бъде движен от вълна от инвестиции, възлизаща на 2% от глобалния брутен вътрешен продукт (БВП), растящите цени на петрола и индустриите с изкопаеми горива.

Това ще постави правителствата в противоречие с централните банкери, задължени да повишават лихвените проценти, за да се борят с инфлацията на фона на надпреварата за набиране на трилиони долари капитал.

Рафаел Галардо, главен икономист в Carmignac, посочва, че централните банки и политиците ще бъдат изправени пред дилемата дали да дадат приоритет на по-охладената инфлация или на по-бързия енергиен преход.

„[Централните банки биха могли] да кажат, че нашата цел е ценова стабилност, което ние тълкуваме като 2 процентни пункта. За да избегнем възможността инфлацията да се повиши до 3,6 процента за 10 години, трябва да увеличим лихвените проценти много бързо и драматично“, изтъква Галардо. „Но това би било в конфликт с целта на правителствата да постигнат енергиен преход. Това би създало много проблеми, защото цената на капитала ще бъде много по-висока“, добавя той.

Този конфликт означава, че „следващите 10 години ще бъдат много трудни за независимостта на централните банки“, категоричен е експертът.

Тъй като замърсяващите енергийни индустрии ще изпаднат в немилост през следващите десет години, поддръжката и инвестициите в индустрии като петрол и газ вероятно ще се забавят.

Carmignac отбеляза, че това ще доведе до спад в производството, което от своя страна ще доведе до покачване на цените на петрола с 20 процента годишно.

Такива фактори биха допринесли с 0,8 процентни пункта годишно към ускоряването на инфлацията през следващите десет години, докато по-високите нива на инвестиции и новите зелени технологии, биха добавили остатъка от годишното увеличение от 1,6 процентни пункта.

Галардо предупреди, че подобни фактори могат да провалят прехода, тъй като правителствата са изправени пред труден избор.

Цената на енергийния преход ще продължи да расте. Графика: Climate Change Committee

„Целите на прехода ще бъдат поставени на изпитание, тъй като ще имаме повече сътресения, идващи от политическата страна и пазарите, защото това е много скъпо и също регресивно“, изтъква Галардо.

Това обаче е не е реална дилема, според Галардо, тъй като бездействането, докато глобалните температури се повишават, с течение на времето ще се окаже още по-лошо за инфлацията.

„Оставянето на концентрацията на въглероден диоксид (CO2) в атмосферата да продължи да расте, ще създаде климатична нестабилност. Със сигурност ще има инфлационни въздействия, които ще продължат много повече от 10 години“, смята още експертът.

Carmignac изчислява, че физическите въздействия на изменението на климата ще ускорят инфлацията с 0,8 процентни пункта до 1,3% годишно през следващите десет години.

Но докато инфлационното въздействие от прехода към въглеродна неутралност е временно, без достатъчна намеса инфлацията от изменението на климата ще продължи и ще се влоши след 10 години.

Това се очертава като особено сложна ситуация, при която по-бедните домакинства и държави и в двата случая ще пострадат повече от по-високите цени, предупреждава Carmignac.

„Знаем, че изменението на климата увеличава неравенствата и преходът ще засегне повече домакинствата и страните с ниски доходи. Това ще се сблъска с други политически императиви като намаляването на неравенствата, но и с пазарния натиск за коригиране на фискалната траектория в повечето развити страни“, подчертава Галардо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:52 | 01.07.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още