fallback

Фабричната активност в САЩ се свива за трети пореден месец

Показателят за цените, плащани за материали, се е понижил с 4,9 пункта

18:45 | 01.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Заводската активност в САЩ се свива леко през юни за трети пореден месец, докато показателят за цените спада с най-много от повече от година, предава Bloomberg.

Показателят за производствения сектор на Института за управление на доставките се е променил слабо и възлиза на 48,5 пункта спрямо 48,7 пункта месец по-рано, сочат публикувани в понеделник данни. Показателят остава малко под границата от 50 пункта, която разделя свиването от разширяването.

Показателят за цените, плащани за материали, се понижил с 4,9 пункта или с най-много от май 2023 г. насам. При стойност от 52,1 пункта индексът показва най-бавния ръст на разходите през тази година.

Макар че общият показател за производството все още показва свиване на дейността, един положителен знак за производителите беше повишаването на показателя на ISM за новите поръчки. Той се е покачил с близо 4 пункта до 49,3 пункта, което показва, че поръчките се доближават до стабилизиране.

Същевременно производственият индекс на ISM се е понижил до 48,5 пункта от 50,2 пункта, а заетостта в заводите се е свила.

Данните показват, че производството в САЩ продължава да се бори за импулс поради високите разходи по заемите, ограничените бизнес инвестиции в оборудване и неравномерните потребителски разходи, докато Федералният резерв запазва лихвените проценти по-високи за по-дълго време.

Общо девет отрасъла са отчели свиване на дейността през юни, начело с текстилните фабрики, машиностроенето и производството на метали. Осем съобщават за ръст.

Данни от миналата седмица показаха, че поръчките, направени в заводите в САЩ за бизнес оборудване, неочаквано са намалели през май, докато отделен доклад сочи за широко нарастване на фабричното производство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:04 | 01.07.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още