fallback

Инфлацията в Германия се e забавила през юни

Потребителските цени са се повишили с 2,5% на годишна база

16:44 | 01.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Инфлацията в Германия се е забавила след два месеца на ускоряване, докато икономическото възстановяване на страната също показва признаци на забавяне, предаде Bloomberg.

Потребителските цени са се повишили с 2,5% на годишна база през юни - по-малко от отчетените 2,8% през май и в унисон с прогнозата на икономисти в проучване на Bloomberg. Разходите за енергоносители са продължили да намаляват, а ръстът на цените в сектора на услугите, на които се обръща особено внимание, се е запазил на равнището от 3,9%.

Други данни в петък показаха, че през миналия месец инфлацията се е забавила и във Франция и Испания. Показателят за 20-те страни от еврозоната ще бъде оповестен във вторник, като анализаторите предвиждат забавяне на темпа на растеж на цените от 2,6 на сто до 2,5 сто.

Инфлацията в Германия възобнови забавянето си. Изображение: Bloomberg

Отстъплението на инфлацията към целта от 2% ще определи колко бързо Европейската централна банка може да понижи лихвените проценти след първоначалната стъпка миналия месец. Сред другите фактори, които натежават сред централните банкери, са политическите сътресения във Франция и политиките на други големи централни банки като Федералния резерв.

Конкретно в Германия влошените настроения може да са потиснали ценовия натиск през миналия месец. Потребителите и фирмите напоследък не бяха толкова оптимистично настроени, колкото се очакваше, по отношение на най-голямата европейска икономика. Бизнес активността в частния сектор също беше по-слаба от очакваното.

Междувременно ръстът на заплатите представлява риск за повишаване на цените. Договореното заплащане в Германия нарасна с 6,2% през първото тримесечие, а исканията на най-големия профсъюз в страната за 7% увеличение на заплатите на близо 4 млн. работници в металургията и производството на електрически части подсказват, че натискът ще се запази.

Докато ЕЦБ очаква, че инфлацията в 20-те държави от еврозоната отново ще достигне 2% към края на 2025 г., Германската централна банка прогнозира инфлация от средно 2,2% през следващата година за Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:45 | 01.07.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още