fallback

Инфлацията в САЩ отчита забавяне до най-ниския си годишен темп от над три години

Основният ценови индекс на разходите за лично потребление се е увеличил само със сезонно изгладените 0,1% за месеца и е нараснал с 2,6% спрямо предходната година

17:08 | 28.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Ключов икономически показател за Федералния резерв показа в петък, че инфлацията в САЩ през май се е забавила до най-ниския си годишен темп от повече от три години насам, предаде CNBC.

Според доклада на Министерството на търговията основният ценови индекс на разходите за лично потребление (PCE) се е увеличил само със сезонно изгладените 0,1% за месеца и е нараснал с 2,6% спрямо предходната година, като последната стойност е намаляла с 0,2 процентни пункта спрямо равнището от април.

И двете числа са в унисон с прогнозата на Dow Jones. През май е отбелязан най-ниският годишен темп от март 2021 г., когато за първи път през този икономически цикъл инфлацията надхвърли целта на Фед от 2%.

Като се включат волатилните цени на храните и енергоносители, общата инфлация не се е променила през месеца, а също така е нараснала с 2,6% на годишна база. Тези показания също са в съответствие с очакванията.

Извън данните за инфлацията докладът на Бюрото за икономически анализи показа, че личните доходи на американците са нараснали с 0,5% през месеца, което е повече от очакваните 0,4%. Потребителските разходи обаче са се увеличили с 0,2% или под прогнозата за 0,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:13 | 28.06.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още