fallback

Очакванията на германския бизнес се понижават заедно с надеждите за възстановяване

Показателят за очакванията на института Ifo се понижава до 89 пункта през юни

12:42 | 24.06.24 г.

Бизнес перспективите в Германия се понижиха за първи път от пет месеца насам - знак, че постепенното възстановяване на най-голямата европейска икономика е изправено пред насрещни ветрове, пише Bloomberg.

Показателят за очакванията на института Ifo се понижава до 89 пункта през юни от 90,3 пункта през предходните месеци, противно на прогнозите на анализаторите за подобрение. Показателят за текущите условия се запазва стабилен.

"Германската икономика изпитва затруднения да преодолее стагнацията", заяви в понеделник президентът на Ifo Клеменс Фюст. В производствения сектор "компаниите отново бяха по-скептични за следващите месеци. Те са особено обезпокоени от намаляването на обема на поръчките, но са малко по-доволни от текущата дейност".

Данните подчертават предизвикателството да се преодолее икономическото неразположение от последните години, тъй като потребителите остават нерешителни въпреки нарастващите доходи и охлаждащата се инфлация. През първото тримесечие производството в страната нарасна с 0,2%, отчасти подпомогнато от мекото време. Миналата седмица Германската централна банка заяви, че растежът ще продължи и през трите месеца до юни.

Същевременно има индикации, че възстановяването няма да бъде силно. Бизнес анкетите на S&P Global от миналата седмица показаха отслабване на инерцията поради по-слабото индустриално производство. Очакванията на инвеститорите също се подобриха в по-малка степен, отколкото прогнозираха икономистите.

Слабото чуждестранно търсене и високите разходи по заемите са основна пречка за големия производствен сектор на Германия, който през последните месеци изостава от сектора на услугите, смятат експертите.

Макар че облекчаването на паричната политика от страна на Европейската централна банка би трябвало да спомогне за стимулиране на инвестициите, централните банкери ясно показаха, че ще бъдат предпазливи при намаляването на разходите по заемите. Инвеститорите очакват само между едно и две понижения през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:42 | 24.06.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още