fallback

Бизнес активността в САЩ се повишава до 26-месечен връх

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) се е повишил до 54,6 пункта през този месец

17:29 | 21.06.24 г.
Автор - снимка
Създател

Бизнес активността в САЩ нараства до 26-месечен връх през юни на фона на възстановяването на заетостта, а ценовият натиск намалява значително, което дава надежда, че неотдавнашното забавяне на инфлацията вероятно ще се задържи, предаде Bloomberg.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на S&P Global, който проследява производствения сектор и сектора на услугите, се е повишил до 54,6 пункта през този месец, сочат публикувани в петък данни. Това е най-високото ниво от април 2022 г. насам и следва отчетените през май 54,5 пункта.

Резултат от над 50 пункта означава експанзия в частния сектор.

За повишаването на активността са допринесли както секторът на услугите, така и производственият сектор.

Ръстът предполага, че икономиката на страната е приключила второто тримесечие със стабилна основа. Така наречените „твърди“ данни обаче показват различна картина. Продажбите на дребно едва се повишиха през май, след като спаднаха през април. Започнатите жилищни сгради продължиха да намаляват, като през май достигнаха най-ниското си ниво от близо четири години.

Икономиката се забавя вследствие на повишенията на лихвените проценти от Федералния резерв от 2022 г. насам с 525 базисни пункта с цел укротяване на инфлацията. Загубата на инерция заедно с отслабването на инфлационния натиск поддържат на дневен ред възможността за намаляване на разходите по заемите през тази година.

Централната банка на САЩ поддържа референтния си овърнайт лихвен процент в настоящия диапазон 5,25%-5,50% от юли миналата година.

Показателят на S&P Global за новите поръчки, получени от частния бизнес, се повишава до 53,4 пункта през този месец от 51,7 пункта през май. Показателят за заетостта нараства за първи път от три месеца насам на фона на "подобреното бизнес доверие за следващата година", както и на "подновения натиск върху оперативния капацитет от страна на нарастващото търсене", смятат от S&P Global.

Темпът на нарастване на производствените цени се забавя, както и темпът, с който предприятията повишават цените на стоките и услугите.

Показателят за платените производствени цени спада до 56,6 пункта от 57,2 пункта през май. Показателят за цените на продукцията се понижава до петмесечно дъно от 53,5 пункта спрямо 54,3 пункта през май, сочат още данните от днес.

Инфлацията в САЩ се забави през май, като индексът на потребителските цени остана непроменен за първи път от близо две години.

Показателят PMI в производствения сектор се повишава до 51,7 пункта през този месец от 51,3 пункта през май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:29 | 21.06.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още