fallback

Дейността в сектора на услугите в Япония се свива за първи път от почти две години

Индексът на мениджърите по поръчките в сферата на услугите на банка au Jibun спадна до 49,8 пункта

10:37 | 21.06.24 г.

Основните показатели за активността в сферата на производството и на услугите в Япония отслабват през юни, като показателят за услугите отбелязва спад за първи път от почти две години, тъй като компаниите се сблъскват с напрежението от по-високите производствени разходи, пише Bloomberg.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в сферата на услугите на банка au Jibun спадна до 49,8 пункта през юни от 53,8 пункта през предходния месец, като за първи път от август 2022 г. насам се потопи под нивото от 50 пункта, съобщи S&P Global в петък. Показателят PMI за производството се понижава до 50,1 пункта, а съставният индекс спада до 50 пункта.

„Компаниите в сферата на услугите съобщиха за неуспешни опити да наемат повече персонал, като същевременно подчертаха ерозията на маржовете, тъй като се борят да прехвърлят нарастващите производствени разходи на клиентите чрез повишаване на цените“, заяви Джинджи Пан, асоцииран директор в S&P Global Market Intelligence.

Потребителската инфлация в Япония се ускори през май, като по-голямата част от натиска идваше от разходни фактори, сред които слабата йена и повишаването на таксите за комунални услуги, след като правителството започна процеса на постепенно премахване на субсидиите. В същото време темпът на нарастване на производствените цени се ускори повече от очакваното през май, като отбеляза най-бързия си темп от девет месеца насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:37 | 21.06.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още