fallback

Продажбите на дребно на Острова растат с най-силен темп от януари насам

В същото време потребителското доверие се е повишило до най-високото си ниво от три години

09:57 | 21.06.24 г.

Продажбите на дребно във Великобритания през май са нараснали с най-силния темп от януари насам, тъй като след дъждовния април потребителите са се върнали в магазините, за да купуват всичко - от дрехи до мебели, пише Bloomberg.

Обемът на продадените стоки във физическите магазини и онлайн се е увеличил с 2,9% през май, заличавайки спада от 1,8% през предходния месец, съобщи Националната статистическа служба в петък. Икономистите очакваха ръст от 1,8%.

Продажбите на дребно в Обединеното кралство се възстановиха силно след дъждовния април. Изображение: Bloomberg

Данните излизат, след като ключово проучване показа, че потребителското доверие се е повишило до най-високото си ниво от три години насам, преди войната в Украйна и пандемията от Covid-19 да предизвикат криза с разходите за живот. Заедно с това те сигнализират, че повишаването на заплатите помага на домакинствата да устоят на бавния икономически растеж и повишаването на безработицата.

Продажбите на нехранителни стоки са се повишили с 3,5%, което е най-големият ръст от април 2021 г. насам. Магазините за облекло и обувки, заедно с тези за продажба на мебели, спортно оборудване, игри и играчки отчитат силен ръст. Това се дължи на повишената посещаемост, която дойде с по-доброто време и промоциите.

Продажбите на дребно се повишиха през май благодарение на по-топлото време. Изображение: Bloomberg

Това е добро предзнаменование за общия растеж през май, след като влажното време временно спря възстановяването на Великобритания от рецесията. Валежите намаляха през миналия месец, който беше и най-топлият май в историята. В четвъртък Английската централна банка повиши прогнозата си за второто тримесечие.

Онлайн търговците на дребно също отчитат силен ръст на продажбите - 5,9% през месеца, което е най-голямото увеличение от април 2022 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:57 | 21.06.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още