fallback

Кристалина Георгиева: Европа прилича на "супермаркет за идеи" на САЩ

Еврозоната изглежда в икономически възход, сочат прогнозите на МВФ

19:31 | 20.06.24 г.
Автор - снимка
Създател

ЕС трябва да постигне пълния потенциал на единния пазар, защото в момента общността изглежда като "супермаркет за идеи" на САЩ, коментира в интервю за CNBC управляващият директор на  Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева.

Тя коментира, че икономиката на Европа започва да укрепва и инфлацията е в низходяща траектория. Очакванията са, че еврозоната ще запише ръст от 0,8% през 2024 година след 0,4% през миналата година. Прогнозата за 2025 година е за икономически растеж от 1,5 на сто.

Според нея намалението на лихвата от Европейската центрана банка (ЕЦБ) ще насърчи инвестициите в еврозоната и ще подсилят икономическото представяне на валутния съюз.

Георгиева обаче отбеляза, че пълният потенциал на единния пазар не е постигната, трябва да да има и повече гъвкавост за пазара на труда. "Искаме да видим задълбочаване на финасовите пазари, тяхата интеграция и искаме да видим работещ банковия съюз", каза още директорът на фонда.

Тя препоръча още фокус и върху иновациите и научно-развойната дейност. По този начин бизнесът, базиран на иновациите в Европа, ще се реализира в Европа. "Защото сега Европа изглежда като супермаркет за идеи на САЩ", категорична е Георгиева.

Създаден преди 30 години единният европейски пазар трябва да даде възможност за свободно движение на работната сила, капитали, стоки и услуги. Според МВФ пълната интеграция ще създаде и стимули за икономическия растеж в региона. Според оценка на фонда, ако останалите бариери пред пазара бъдат намалени с 10%, то производството в еврозоната ще се повиши със 7 пр.п.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:28 | 20.06.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още