fallback

Индустриалното производство в САЩ се връща към растежа през май

Добивът на полезни изкопаеми и производството на електроенергия е нараснал с 0,3%

17:11 | 18.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Индустриалното производство в САЩ се е увеличило през май, подпомогнато от ръста на фабричната продукция. Това е положителен знак за производствения сектор, който се бори за ускорена динамика, предава Bloomberg.

Увеличението с 0,9% на производството в заводите, мините и комуналните услуги следва липсата на промяна месец по-рано, сочат публикувани във вторник данни на Федералния резерв. Ръстът надхвърля всички прогнози в проучване на Bloomberg сред икономисти.

Общото производство също се е повишило с 0,9%, водено от потребителските стоки, след намалението с 0,4% през април. Добивът на полезни изкопаеми и енергия е нараснал с 0,3%, а комуналните услуги са се увеличили с 1,6 на сто.

Числата контрастират с други данни, показващи, че производството в САЩ трудно набира инерция на фона на повишените цени на суровините, непостоянното потребителско търсене и високите разходи по заемите. Последният измерител на производствената активност на Института за управление на доставките се сви през май с по-бърз темп, като показателят за производството се доближи до стагнация.

Отделни данни по-рано във вторник показаха, че продажбите на дребно почти не са нараснали през май, което предполага по-голямо финансово напрежение сред потребителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:11 | 18.06.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още