fallback

Инфлацията в еврозоната се ускорява до 2,6%

Ръстът се дължи основно на скока в цените на услугите

12:45 | 18.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Разходите за живот в еврозоната отново се увеличават, като през май инфлацията във валутния съюз се е ускорила до 2,6% на годишна база. Ръстът се дължи основно на скока в цените на услугите, става ясно от публикувани днес данни на Европейската статистическа служба.

Според Евростат хармонизираният индекс на потребителските цени в еврозоната се е повишил с 0,2% на месечна база.

През април инфлацията в блока се ускори с 2,4 на сто. Данните от вторник съвпаднаха с предварителните оценки, публикувани в края на предходния месец.

Цените на услугите са се повишили с 0,7% в сравнение с април, а тези на промишлените стоки, с изключение на енергоносителите, са останали без промяна. Тези на енергоносителите пък са спаднали с 1,2 на сто.

Същевременно цените на хранителните продукти, алкохола и тютюневите изделия са се повишили с 0,2% през май.

Като се изключат волатилните цени на енергоносителите, храните, алкохола и тютюневите изделия, индексът на потребителските цени се е повишил с 0,4% през май и с 2,9% в сравнение със същия месец на миналата година.

Една година по-рано основният индекс на потребителските цени се движеше с темп от 6,1% на годишна база.

В началото на месеца Европейската централна банка намали лихвените проценти във валутния съюз, но не се ангажира с прогноза за това накъде ще се движат разходите по заемите през следващите месеци. Централните банкери предупредиха, че инфлацията в еврозоната остава упорита и повишиха очакванията си за стойностите ѝ през следващите две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:45 | 18.06.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още