fallback

Производствените цени в САЩ неочаквано спадат през май

Индексът на цените на производител при крайното търсене се е понижил с 0,2% през миналия месец

16:10 | 13.06.24 г.

Цените на производител в САЩ неочаквано са спаднали през май на фона на по-ниските разходи за енергия. Това е още един признак, че инфлацията в страната намалява след рязкото си ускорение през първото тримесечие, предаде Ройтерс.

Индексът на цените на производител при крайното търсене се е понижил с 0,2% през миналия месец, след като през април нарасна с 0,5%, съобщи в четвъртък Бюрото за трудова статистика към Министерството на труда.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че индексът на цените на производител ще се повиши с 0,1%. За 12-те месеца до май показателят на потребителските цени се е увеличил с 2,2% след ръст от 2,3 на сто през април.

Правителствени данни от сряда показаха, че потребителските цени не са се променили през май за първи път от близо две години, което засили надеждите на финансовите пазари, че Федералният резерв ще започне да намалява лихвените проценти през есента.

Вчера централната банка на САЩ запази основния си овърнайт лихвен процент в сегашния диапазон 5,25%-5,50%, където се намира от юли миналата година. От март 2022 г. насам Фед повиши основния си лихвен процент с 525 базисни пункта в опит да овладее инфлацията.

Засега икономистите остават оптимистично настроени, че Фед ще намали разходите по заемите дори два пъти тази година, започвайки от септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:10 | 13.06.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още