fallback

Производствената инфлация в Япония достига най-бързия си темп от девет месеца

Данните показват и 6,9% ръст на деноминираните в йени разходи за вносни материали

11:06 | 12.06.24 г.

Ръстът на производствените цени в Япония се е ускорил повече от очакваното през май, като е отбелязал най-бързия си темп от девет месеца насам, увеличавайки признаците за засилващ се инфлационен натиск преди заседанието на Японската централна банка тази седмица, предаде Bloomberg.

Индексът на производствените цени за японските фирми се е повишил с 2,4% спрямо същия период на предходната година, става ясно от публикувани в сряда данни. Повишението, което надхвърли очакванията на икономистите за ръст от 2%, бе предизвикано от по-високите надбавки за възобновяема енергия.

Спрямо предходния месец цените са се повишили с 0,7%, което е най-голямото покачване от 18 месеца насам.

Производствените цени в Япония се повишават с по-високите разходи за внос. Изображение: Bloomberg

Данните показват и ръст от 6,9% на деноминираните в йени разходи за вносни материали - най-голямото увеличение от март миналата година насам, което е знак за влиянието на йената върху инфлацията, след като на 29 април японската валута достигна ново 34-годишно дъно спрямо долара.

Спадът на курса на йената през тази година породи опасения, че инфлацията в Страната на изгряващото слънце може да се възстанови, стимулирана от разходите, чрез по-високи разходи за внос, което пък от своя страна да натежи на потреблението и да свие инвестициите. Гуверньорът на Японската централна банка Казуо Уеда заяви, че ще реагира на динамиката на йената с промяна на паричната политика, ако валутните движения повлияят на тенденцията на цените.

Централната банка ще приключи предстоящото си двудневно заседание в петък. Анализаторите очакват финансовата институция да запази лихвените проценти без промяна, като все повече анализатори виждат риск от повишаване на лихвите през следващия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:05 | 12.06.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още