fallback

Инфлацията в Китай запазва стабилно ниво, но проблемите продължават

Индексът на потребителските цени се е повишил с 0,3% през май на годишна база

10:23 | 12.06.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Потребителската инфлация в Китай се е задържала стабилна през май, а спадът на производствените цени е намалял. Основната тенденция обаче показва, че Пекин ще трябва да направи повече, за да подкрепи слабото вътрешно търсене и неравномерното икономическо възстановяване, предава Ройтерс.

Слабото потребление в Поднебесната империя задържа потребителските цени от 2023 г. насам въпреки многобройните кръгове от мерки за подкрепа, тъй като доверието остава ниско в условията на продължителна криза в сектора на недвижимите имоти. Според икономисти е необходим допълнителен цикъл от по-силни и координирани стъпки за фискално и парично стимулиране, за да се подобри търсенето устойчиво.

Индексът на потребителските цени (ИПЦ) се е повишил с 0,3% през май спрямо година по-рано, което съвпада с ръста през април, сочат данните на Националното статистическо бюро (НСБ), публикувани в сряда. Това е под прогнозата за увеличение от 0,4%, направена в анкета на Ройтерс.

Цените на производител, които са в дефлация от септември 2022 г. насам, са се понижили с по-бавен темп от 1,4% през май, след като се свиха с 2,5% през април.

Азиатските пазари реагираха слабо на новите данни, а индексът CSI 300 в континентален Китай леко се понижи след публикуването им.

Китайската икономика се опитва да се придвижи напред след края на строгите ограничения срещу Covid-19 в края на 2022 г. главно поради последствията от продължителната криза в сектора на недвижимите имоти върху доверието на инвеститорите, бизнеса и потребителите.

Пекин въведе няколко мерки за стимулиране на търсенето в жилищния сектор и започна други схеми за подобряване на потребителските нагласи. Правителството обеща също така да създаде повече работни места, свързани с големи проекти, да въведе мерки за насърчаване на вътрешното търсене, насочени към младите хора, и да увеличи фискалните стимули, за да подкрепи растежа.

Данните от сряда за основната инфлация, която не включва волатилните цени на храните и енергоносителите, подчертаха предизвикателството, пред което е изправен Пекин в усилията си да стимулира вътрешното търсене. През май този показател е възлизал на 0,6% на годишна база, което представлява забавяне спрямо 0,7% през април.

Много икономисти очакват през следващите месеци Поднебесната империя да разкрие още мерки за подкрепа, за да запази икономиката напът към постигане на целта за растеж на брутния вътрешен продукт от около 5% за тази година и да насърчи устойчивото възстановяване. Повечето от тях обаче смятат, че властите трябва да въведат цялостен пакет от фискална и парична политика, за да вдъхнат увереност и да накарат домакинствата и предприятията отново да харчат пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:23 | 12.06.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още