fallback

Инфлацията в Германия се ускорява до 2,8% през май

Цените на услугите са били с 3,9% по-високи на годишна база

10:17 | 12.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Инфлацията в Германия се е ускорила през май поради по-високите цени на услугите, съобщи Федералната статистическа служба в сряда, цитирана от Ройтерс.

Потребителските цени в Германия, хармонизирани за сравнение с тези в другите страни от Европейския съюз, са се повишили с 2,8% на годишна база през май. През април те се повишиха с 2,4% на годишна база.

„Инфлацията отново леко се ускори, главно поради продължаващото нарастване на цените на услугите“, заяви Рут Бранд, председател на статистическата служба.

Цените на услугите през май са били с 3,9% по-високи в сравнение със същия месец година по-рано след увеличение от 3,4% през април.

„За разлика от тях цените на храните и енергоносителите оказват потискащ ефект върху общата инфлация от началото на годината“, каза Бранд.

Цените на енергийните продукти са спаднали с 1,1% спрямо май 2023 г., а цените на хранителните продукти са се повишили с 0,6%, като темпът на инфлация при хранителните продукти е бил значително по-нисък от общия темп на инфлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:17 | 12.06.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още