fallback

Индустриалното производство в Германия отново спада

Данните са сигнал за слабо начало на тримесечието в най-голямата европейска икономика

10:13 | 07.06.24 г. 3

Германското промишлено производство неочаквано е спаднало за втори пореден месец през април, което е сигнал за слабо начало на тримесечието в най-голямата европейска икономика, предаде Bloomberg.

Производството се е понижило с 0,1% след спад от 0,4% през предходния месец, съобщи Федералната статистическа служба в петък. Анализаторите, участвали в анкета на Bloomberg, очакваха увеличение.

Данните последваха друг негативен доклад от четвъртък, според който фабричните поръчки неочаквано са намалели с 0,2 на сто през април.

След две години на почти пълна стагнация, германската икономика се разшири с повече от очакваното в началото на 2024 г. и се очаква да продължи да се възстановява постепенно през тази година - главно благодарение на потреблението и услугите, но и на производството, което бавно се подобрява.

Според индекса на мениджърите по покупките (PMI) на S&P Global през май активността в частния сектор в Германия е нараснала с най-бързия темп от една година насам. Показателят за очакванията на института Ifo също се повиши през миналия месец, но измерителят за текущите условия спадна.

Германската централна банка очаква, че икономическото производство отново леко ще нарасне през второто тримесечие.

Възстановяването може да се повлияе и от по-ниските лихвени проценти. В четвъртък Европейската централна банка намали разходите по заемите и намекна за по-нататъшни понижения, без да се ангажира с конкретни срокове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:13 | 07.06.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още