fallback

Оборотите на хотели и ресторанти подкрепят индекса на услугите и през март

Увеличение спрямо февруари статистиката регистрира в секторите „Професионални дейности и научни изследвания“

15:02 | 06.06.24 г.

Общият индекс на производството в областта на бизнес услугите през март нараства с 3,2% на годишна база, като увеличението се дължи на сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“. Показателят остава без изменение спрямо февруари, показват предварителните и календарно изгладени данни на Националния статистически институт (НСИ).

Индекси на производството за Бизнес услуги (2015=100)

Източник: НСИ

Месечни изменения

Увеличение спрямо февруари статистиката регистрира в секторите „Професионални дейности и научни изследвания“ - с 1,1%, „Транспорт, складиране и пощи“ - с 0,8%, „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 0,4%, и „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - с 0,2%.

НСИ отчита понижение в секторите „Операции с недвижими имоти“ - с 2,9%, и „Административни и спомагателни дейности“ - с 2,4%.

Изменение на индекса на производството за Бизнес услуги спрямо предходния месец (сезонно изгладени данни)

Източник: НСИ

Годишна промяна

В сравнение с март миналата година НСИ наблюдава нарастване в секторите: „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 9,4%, „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - със 7,9%, „Транспорт, складиране и пощи“ - с 2,1%. Намаление е регистрирано в секторите „Операции с недвижими имоти“ - с 5,7%, „Административни и спомагателни дейности“ - с 4,5%, и „Професионални дейности и научни изследвания“ - с 0,2%.

Изменение на индекса на производството за Бизнес услуги спрямо съответния месец на предходната година (календарно изгладени данни)

Източник: НСИ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:57 | 06.06.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още