fallback

Германските фабрични поръчки намаляват за четвърти месец обратно на прогнозите

Очаква се най-голямата икономика в Европа да се възстанови постепенно през тази година

10:43 | 06.06.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Германските фабрични поръчки са спаднали през април - знак, че ключовият производствен сектор все още трябва да извърви дълъг път, за да достигне динамиката, която се наблюдава в други сегменти на икономиката на страната, предава Bloomberg.

Търсенето се е понижило с 0,2% спрямо предходния месец, което не отговаря на прогнозите на анализаторите за увеличение с 0,6%. Това се дължи на намалението на големите поръчки, без които показателят щеше да се увеличи с 2,9 на сто.

Очаква се най-голямата икономика в Европа да се възстанови постепенно през тази година главно благодарение на подобряването на доходите на домакинствата. Въпреки че инвестициите остават приглушени, анализаторите на Deutsche Bank заявиха тази седмица, че износът би трябвало да се възползва от стабилния глобален растеж.

Европейската централна банка може да осигури попътен вятър на икономиката по-късно в четвъртък, когато ще започне да понижава депозитната си лихва от сегашния рекорден връх. Икономистите очакват още две намаления през 2024 г., макар че перспективите са несигурни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:44 | 06.06.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още