fallback

Неубедителната победа на Моди изтри 25 млрд. долара от състоянието на най-богатия азиатец

Конгломератът на Гаутам Адани записа най-големия си еднодневен борсов срив в историята

22:49 | 04.06.24 г.

За Гаутам Адани неубедителна победа на партията на Нарендра Моди на изборите е по-лоша от атака на продавач на къси позиции, пише Bloomberg.

Богатството на индийския магнат намаля с почти 25 млрд. долара във вторник, най-голямата еднодневна загуба за азиатски милиардер в историята, след като политическият алианс начело с Моди не успя да постигне убедителната изборна победа, която му даваха екзитполовете.

Моди се насочва към исторически трети мандат, но със значително намалено мнозинство. Това е необичайна изборна спънка за ръководител, който има силен контрол върху политиката в страната, пише Ройтерс.

Късно във вторник вечерта и след преброяването на повечето места партията на Моди „Бхаратия Джаната“ е напът да получи около 240 места в 543-местната долна камара на индийския парламент, като губи абсолютното си мнозинство, което постигна два пъти на предишни избори. Заедно със съюзниците си от Националния демократичен съюз управляващата партия получава 292 места. Премиерът си беше поставил цел от 400 места за съюза, но омаловажи спънката.

„Задължен съм на гражданите за тяхната любов и благословия“, заяви той в победна реч в централата на „Бхаратия Джаната“ в Делхи, която беше прекъсвана от скандирания „Моди, Моди“.

„Националният демократичен съюз ще сформира правителство за трети път. Гражданите изразиха своята абсолютна вяра в НДС начело с „Бхаратия Джаната“, допълни той.

Частичното преброяване показва, че опозиционният съюз ИНДИЯ начело с „Индийския национален конгрес“ се е представил по-добре от очакванията, печелейки 233 места.

„Хората не дават мнозинство на нито една партия“, заяви председателят на Конгреса Маликарджун Хардж. „Този мандат е срещу Моди... Това е моралното поражение на човека, който се стремеше към гласове от свое собствено име“, допълни той.

Анализатори считат, че резултатът от изборите е удар за Моди, който доминира на политическата сцена в Индия през последното десетилетие. Липсата на мнозинство ще затрудни „Бхаратия Джаната“ в провеждането на икономическата политика и може да направи Моди по-зависим от по-малките му съюзници.

Акциите на всички десет компании в Adani Group изтриха почти 45 млрд. долара от пазарната стойност на групата. Влиятелният милиардер обвърза инфраструктурната си империя с плановете за развитие на премиера и има отдавнашни отношения с него. Днешният спад е най-големият за един ден в историята на конгломерата, оценаван на 189 млрд. долара. Той е по-голям от удара, който понесе компанията от твърденията на Hindenburg Research за корпоративни нередности преди повече от година.

Изтриването на богатството на Адани е четвъртото по големина за един ден в историята, предизвикано от пазарни колебания, сочи индексът на милиардерите на Bloomberg. Значителната загуба, надмината само от Илон Мъск и Марк Зукърбърг, стана причина Адани да загуби титлата си на най-богатия човек в Азия и стопи състоянието му до 97,5 млрд. долара.

Най-големите спадове на богатството. Таблица: Bloomberg LP

Скоростният срив на Адани, който беше един от магнатите с най-бърз ръст на богатството, е рязко напомняне, че инвеститорите смятат съдбата на конгломерата за обвързана с мандата на Моди като ръководител на Индия. Adani Group и нейният основател продължават да твърдят, че нямат неправомерни връзки с правителството и могат да изпълнят амбициозните си инфраструктурни проекти при всяка администрация.

Но Адани знае, че е боксова круша на изборите в Индия, като ръководителите на опозицията често споменаваха името му на предизборни събития, а самият Моди неочаквано обвини опонентите си, че са получавали незаконно пари от милиардера в един момент от дългата предизборна кампания.

Тесен кръг от съветници поискали от магната да не публикува нищо в социалните мрежи за първоначалните резултати от изборите, съобщава запознат с въпроса източник. Те го посъветвали да запази мълчание до сформирането на ново федерално правителство.

Книжата на Адани изтриха ръстовете в пазарната стойност от началото на изборите. Графика: Bloomberg

Както Моди, така и Адани са родени в западния индийски щат Гуджарат и са израснали в тандем, а огромната бизнес империя на магната е изградена върху тясно придържане към приоритетите на Моди в инфраструктурата, зелената енергия, отбраната и цифровите услуги.

Adani Ports and Special Economic Zone и Adani Energy Solutions отбелязаха най-големи загуби от съответно 21% и 20%. Книжата на Adani Enterprises поевтиняха с 19% във вторник.

В по-широк план основният индийски борсов индекс NSE Nifty 50 се понижи с 5,9% днес в най-лошия си ден от над четири години, тъй като инвеститорите са притеснени, че малката победа на коалицията на Моди ще попречи на възможностите на новото правителство да прокарва реформи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:59 | 04.06.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още