fallback

Плащанията с карти на британските потребители растат с най-бавен темп от над 3 години

Те са се увеличили само с 1% спрямо година по-рано

09:46 | 04.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Британските потребители са намалили разходите си през май, тъй като по-високите битови сметки и лошото време са ги отдалечили от магазините и заведенията, предаде Bloomberg.

Според месечния доклад на Barclays, публикуван във вторник, плащанията с карти през май са нараснали с най-бавния темп от повече от три години, като са се увеличили само с 1% спрямо година по-рано. Британците са ограничили харчовете за храна за вкъщи и за бързо храна, което е довело до първия спад в тази категория от май 2020 г. насам.

Отделен доклад на Британския консорциум за търговия на дребно показа, че общите продажби на дребно в Обединеното кралство са се увеличили само с 0,7% през миналия месец в сравнение с 3,9% преди година. Това все пак представлява подобрение спрямо спада от 4 на сто, отчетен през предходния месец.

Отстъплението следва повишените цени за бита и стоките от първа необходимост. Но с намаляването на инфлацията до ниво, близко до целевата стойност на Английската централна банка от 2%, се наблюдават признаци на нарастващо доверие сред купувачите. Ръстът на реалните доходи и ниската безработица ще доведат до постепенно ускоряване на потребителските разходи през следващите 12 месеца, смята Джак Менинг, главен икономист на Barclay's за Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:10 | 04.06.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още