fallback

Инфлацията в Турция изненадващо се ускори до над 75%

Месечният ръст на цените в южната ни съседка възлиза на 3,4%

11:28 | 03.06.24 г.

Инфлацията в Турция се е ускорила с повече от очакваното през миналия месец, предаде Bloomberg.

Публикувани в понеделник данни показват, че инфлацията в южната ни съседка се е ускорила до 75,5% на годишна база през май от малко под 70% месец по-рано. Месечният ръст на цените, предпочитан показател на Турската централната банка, възлиза на 3,4%. И двата измерителя надхвърлят прогнозите на икономистите.

Посоката на цените следва пътя, начертан от централната банка на страната, която възприе по-конвенционална политика след преизбирането на президента Реджеп Ердоган преди година. Въпросът сега е дали инфлацията ще се придържа плътно към прогнозите и по пътя надолу и ще подготви почвата за понижаване на лихвените проценти след резкия цикъл на затягане на паричната политика.

Централните банкери очакват, че инфлацията в Турция ще завърши годината на ниво от 38%, което според Международния валутен фонд ще я остави на шесто място в света по този показател.

Турската централна банка твърди, че значително отклонение от прогнозираните перспективи и очаквания би могло да предизвика ново повишение на лихвения процент, след като общото затягане с над 40 процентни пункта за по-малко от година доведе референтното му ниво до 50% през март.

Официалните разходи по заемите бяха запазени без промяна на последните две заседания, въпреки че централните банкери въведоха мерки за ограничаване на растежа на кредитите и за изтегляне на излишната ликвидност от пазара, за да гарантират, че финансовите условия ще останат рестриктивни.

В перспектива планираните от правителството фискални корекции в допълнение към затягането на паричната политика ще бъдат все по-важен фактор, определящ хода на потребителските цени през следващите месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:28 | 03.06.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още