fallback

Инфлацията в еврозоната се ускорява повече от очакваното

Основната инфлация през този месец се забързва до 2,9%

12:30 | 31.05.24 г.

Инфлацията в еврозоната се ускорява повече от очакваното, което допълнително помрачава перспективите пред Европейската централна банка (ЕЦБ) на фона на планираното за следващата седмица намаляване на лихвените проценти, предаде CNBC.

Инфлацията в 20-членния валутен съюз се е ускорила до 2,6% през май, става ясно от публикувани в петък данни на Европейската статистическата служба. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха увеличение с 0,1 процентни пункта спрямо априлската стойност от 2,4 на сто.

 

Основната инфлация, изключваща волатилните цени на храните, енергоносителите, алкохола и тютюна, през този месец се ускорява до 2,9% от 2,7% през април.

Публикуването на данните идва в момент, когато се очаква Европейската централна банка да намали лихвите на заседанието си на 6 юни. Това ще бъде първото понижение от 2019 г. насам.

Малко вероятно е днешните данни да променят плана на базираната във Франкфурт банка да намали депозитната си лихва през следващата седмица от сегашното рекордно високо равнище от 4%. Централните банкери да предвиждат възобновяване на дезинфлацията през 2024 г. и 2025 г., те са категорични, че ще бъдат предпазливи при обмислянето на по-нататъшни понижения.

Пазарите прогнозират две намаления на разходите по заемите през тази година, като вероятността за трето е 1:3. Главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн заяви миналата седмица, че паричната политика ще трябва да остане рестриктивна до края на 2024 г., като повечето му колеги от базираната във Франкфурт централна банка са съгласни.

По-рано през седмицата бяха публикувани и доклади за инфлацията във водещите европейските икономики, като потребителските разходи се повишават през май в страни като Германия, Франция и Испания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:30 | 31.05.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още