fallback

Инфлацията във Франция се ускорява за първи път тази година

Потребителските цени във втората по големина икономика в еврозоната се повишават с 2,7%

11:37 | 31.05.24 г.

Инфлацията във Франция се ускори за първи път през тази година, отразявайки тенденциите в други страни от региона точно когато Европейската централна банка се готви да понижи лихвените проценти, предава Bloomberg.

Потребителските цени във втората по големина икономика в еврозоната се повишават с 2,7% спрямо година по-рано през май, след като през предходния месец ръстът се задържа на ниво от 2,4%, съобщи статистическата агенция Insee в петък. Показателят надхвърля оценката на икономистите от анкета на Bloomberg за 2,6%.

Ускорението се дължи на увеличението на цените на енергията с 5,8%, съобщи още Insee.

Инфлацията във Франция се ускорява за първи път тази година. Изображение: Bloomberg

След като Германия и Испания отчетоха подобни повишения, се очаква по-късно в петък данните за всички 20 страни от еврозоната да покажат леко ускорение до 2,5%. Макар че е далеч от целта на ЕЦБ от 2%, според прогнозите дезинфлацията ще продължи и през тази година, като централните банкери се готвят да намалят лихвените проценти още на заседанието си на 6 юни.

По-бързото нарастване на цените обаче може да направи по-нататъшните стъпки по-сложни. Инвеститорите очакват две намаления на лихвените проценти през тази година, като вероятността за трето е 1:3.

Тъй като Франция продължава да се възстановява от инфлационния шок, Insee потвърди, че икономиката на страната е нараснала с 0,2% през първите три месеца на 2024 г., което съвпада с предварителната оценка. Статистическата служба публикува и ревизирани данни за 2023 г., като повиши показателите за растежа от 0,9 на сто на 1,1  на сто благодарение на по-силните резултати в края на годината, дължащи се на износа на услуги.

Френската централна банка очаква, че брутният вътрешен продукт ще се повиши малко и през това тримесечие. Потребителските разходи обаче неочаквано спаднаха с 0,8% на месечна база през април, тъй като разходите за храна се свиха, посочват от Insee.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:37 | 31.05.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още