fallback

Фабричната активност в Китай се свива и влошава перспективите за растеж

Индексът на мениджърите по поръчките в промишлеността се понижава до 49,5 пункта

10:45 | 31.05.24 г.

Фабричната активност в Китай неочаквано се свива през май - предупредителен знак за областта на икономиката, от която Пекин най-много зависи за стимулирането на растежа, предава Bloomberg.

Официалният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) в промишлеността се понижава до 49,5 пункта през май, съобщи Националното статистическо бюро в петък. За сравнение, през април показателят възлизаше на 50,4 пункта, а прогнозата на икономистите беше за 50,5 пункта.

Всяко число над 50 показва разширяване.

Фабричната активност в Китай се свива през май. Изображение: Bloomberg

След два месеца на ръст обратът в производството представлява заплаха за целта на Китай за икономически растеж от около 5% през тази година. Очаква се експортно ориентираните отрасли на страната да играят решаваща роля за постигането на тази цел, тъй като потреблението в страната все още е обременено от спада в сектора на недвижимите имоти.

За китайските производители се очертава допълнителен риск, тъй като напрежението с търговските партньори ескалира. САЩ и Европейският съюз - два от най-големите експортни пазари на Китай - обвиняват Пекин, че изгражда излишен капацитет в своите индустрии чрез държавни субсидии. Те издигат нови търговски бариери, които ще задържат продажбите на ключови продукти като електромобилите и заплашват с още повече последствия.

Наскоро администрацията на американския президент Джо Байдън наложи 100% мито върху китайските електрически автомобили, както и други такси върху различни видове вносни стоки, включително полупроводници и метали. Очаква се през следващите седмици Брюксел да обяви тарифи за електрическите коли и да разследва китайските субсидии в други области.

Износът на Китай отбеляза стабилен ръст през първите четири месеца на годината. Но подиндексът на PMI за новите поръчки за износ се свива през май за първи път от три месеца. Показателят за цените на суровините се повишава до най-високата си стойност от осем месеца насам, отразявайки нарастващите разходи за суровини.

За да стимулира вътрешното търсене, китайското правителство въведе програма за насърчаване на компаниите да модернизират оборудването си с държавни инвестиции, данъчни облекчения и субсидирани заеми.

Има признаци, че тази политика може да окаже въздействие. По последни данни през този месец производството на общо оборудване и на компютърна и телекомуникационна техника се разширява за трети пореден месец, а новите поръчки за железопътни, корабни и авиационни стоки и електрически машини продължават да се увеличават.

Непроизводственият показател за активността в строителството и услугите достига 51,1 пункта, съобщи още статистическата служба в Поднебесната империя. За сравнение, прогнозата беше за 51,5 пункта, а през април показателят възлизаше на 51,2 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:48 | 31.05.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още