fallback

Инфлацията в Испания се ускорява за трети пореден месец

Краят на енергийните помощи в страната помага за ръста на цените

11:50 | 30.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Инфлацията в Испания се ускорява за трети пореден месец, тъй като оттеглянето на правителствената помощ за овладяване на енергийната криза продължава да повишава цените, предаде Bloomberg.

Публикувани в четвъртък данни сочат, че през май инфлацията се е ускорила до 3,8% на годишна база. Това е увеличение и спрямо отчетените 3,4% през април.

След като се изключат волатилните цени на храните и енергоносителите, основната инфлация се ускорява от 2,9 на сто до 3 на сто.

Инфлацията в Испания се ускорява и през май. Изображение: Bloomberg

Данните от Испания следват подобна динамика в Германия, където налице е ръст на цените от 2,8% през този месец. Данните за цялата еврозона ще бъдат представени в петък, като се очаква те да покажат ускорение от около 2,5%.

Все пак е малко вероятно това да промени плана на Европейската централна банка да намали депозитната си лихва през следващата седмица от сегашното рекордно високо равнище от 4%. И макар централните банкери да предвиждат възобновяване на дефлацията през 2024 г. и 2025 г., те са категорични, че ще бъдат предпазливи при обмислянето на по-нататъшни понижения.

Пазарите прогнозират две намаления на разходите по заемите през тази година, като вероятността за трето е 1:3. Главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн заяви миналата седмица, че паричната политика ще трябва да остане рестриктивна до края на 2024 г., като повечето му колеги от базираната във Франкфурт банка са съгласни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:50 | 30.05.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още