fallback

Инфлацията в Германия се ускорява и през май

Потребителските цени в страната са се повишили с 2,8% на годишна база

15:39 | 29.05.24 г.

Инфлацията в Германия се ускорява за втори месец, сочат публикувани в сряда данни. Това подсилва предизвикателството пред Европейската централна банка да постигне инфлационната си цел от 2%, докато се подготвя да понижи лихвените проценти през следващата седмица, предава Bloomberg.

През май потребителските цени са се повишили с 2,8% спрямо предходната година, съобщи Федералната статистическа служба. Това е повече от отчетените 2,4% през април и над прогнозата за 2,7% от анкета на изданието сред икономисти.

Повишението се дължи главно на ефекти, свързани с въвеждането на по-евтини билети за градския транспорт.

Днешните данни поставят началото на редица доклади за инфлацията във водещите икономики в еврозоната, като кулминацията им ще бъде в петък, когато ще бъдат представени данните за целия блок от 20 държави. Очаква се те също да покажат леко ускорение - до 2,5% от 2,4%. Основната инфлация, която изключва волатилните цени на храните и енергоносителите и се забавя от юли насам, вероятно ще се задържи стабилна.

Данните от тази седмица едва ли ще възпрат централните банкери във Франкфурт да намалят разходите по заемите на заседанието си 6 юни за първи път, след като паричната политика на ЕЦБ беше затегната в опит за борба с инфлацията във валутния блок. Те обаче могат да накарат финансистите да бъдат по-колебливи при последващи стъпки.

Ястребите на ЕЦБ като члена на Изпълнителния съвет Изабел Шнабел и президента на Бундесбанк Йоахим Нагел неотдавна предупредиха, че паричната политика не трябва да се разхлабва твърде бързо. Но гуверньорът на Френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало заяви в понеделник, че ЕЦБ не бива да изключва и сценарий, при който разходите по заемите да бъдат намалени и през юни, и през юли.

Инвеститорите намалиха залозите за понижаване на лихвените проценти след неочаквано силните данни за заплатите през първото тримесечие и проучванията, сигнализиращи за здравословна икономическа активност в частния сектор. Сега те прогнозират само две намаления с по четвърт пункт през 2024 г. при шанс 1:3 за трето.

В Германия се наблюдава особено силно увеличение на заплатите в началото на годината. През първото тримесечие договорените възнаграждения нараснаха с 6,2% спрямо предходната година в сравнение с 4,7% за цялата еврозона.

В доклад от миналата седмица Германската централна банка съобщи, че инфлацията вероятно е набрала скорост през май, като прогнозира, че тя „ще се колебае на малко по-високо равнище през следващите няколко месеца“. Растежът на заплатите „напоследък надхвърля очакванията, което би могло да означава, че все още високият ценови натиск в сферата на услугите ще се задържи по-дълго“, смятат централните банкери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:39 | 29.05.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още