fallback

Основната инфлация в Норвегия се забавя повече от очакваното през март

Тя обаче все пак остава висока на фона на други големи икономики

11:29 | 10.04.24 г. 2
Автор - снимка
Редактор

Основната инфлация в Норвегия се е забавила повече от очакваното миналия месец, допълвайки скорошните доказателства за устойчивост на скандинавската икономика и подкрепяйки основния сценарий на централната банка за намаляване на лихвите през септември, съобщава Bloomberg.

Основната инфлация, която изключва волатилни елементи като енергоносителите, се е забавила до 4,5% миналия месец, показват данни на статистическата служба от сряда. Това е най-ниското ниво от 20 месеца и е под прогнозата за 4,7% на анализатори и Norges Bank.

По-бързо забавяне на инфлацията може да помогне да се разсеят опасенията на централните банкери към несигурността при движенията на кроната и устойчивостта на богатата на енергоизточници икономика, които засега държат Норвегия далеч от богатите страни, преминаващи към облекчаване на паричната политика. Този седмица сделка по заплащането между работодателите на Норвегия и основните профсъюзи доведе до донякъде по-високи от очакванията увеличения на заплатите, което също говори в подкрепа на запазването на по-високите лихви за по-дълго време.

„Дезинфлационният процес трябва да върне намаляване на лихвите през септември обратно на масата – стига кроната да не бъде разпродадена още. Това зависи силно от намаляването на лихвите от Фед през юни и допълнителното забавяне на основната инфлация в САЩ“, коментира Кетил Мартинсен, главен икономист в Swedbank в Осло, в бележка до клиентите.

Кроната, която е на трето място сред най-зле представящите се валути тази година в Г-10, поевтиня след новината, но по-късно изтри загубите и се търгува до голяма степен непроменена при 11,5910 крони за евро.

Растежът на цените в Норвегия остава трайно на едно от най-високите нива в Западна Европа през последните месеци, стимулиран от обезценяването на кроната през последните две години. Централната банка не очаква да достигне целта си от 2% на средна годишна база дори до 2027 г.

Електричеството и горивата са помогнали да се спре ръста на цените, показва статистиката. Общата инфлация също е по-ниска спрямо прогнозата, забавяйки се до шестмесечно дъно от 3,9%.

„Все още планираме първо намаление на лихвите през септември – пазарите оценяваха тази възможност на малко под 50% преди тези данни“, казва Кристофър Кер Ломхолт, ръководител на FX и корпоративни проучвания в Danske Bank.

Управителят на Norges Bank Ида Уолден Бахе и заместник-управителят Пал Лонгва трябва да говорят сутринта в сряда пред регионалната мрежа на централната банка.

В съседна Дания потребителските цени са се повишили с 0,9% през март спрямо година по-рано, малко по-бързо от предходния месец, съобщи Статистическата служба на Дания в сряда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:30 | 10.04.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още