fallback

Централната банка на Финландия очаква рецесията да се задълбочи през 2024 г.

Прогнозите на регулатора показват, че брутният вътрешен продукт на скандинавската страна ще се свиe с 0,5% тази година, последвано от леко възстановяване през 2025 г.

11:41 | 15.03.24 г. 1

Икономиката на Финландия вероятно ще се свие с повече и по-рано от прогнозираното, тъй като рецесията, която започна миналата година, ще продължи и през 2024 г., предупреждава централната банка на скандинавската страна, цитирана от Bloomberg.

Регулаторът сега очаква брутният вътрешен продукт (БВП) на Финландия да намалее с 0,5% през 2024 г., удължавайки миналогодишния спад от 1%, става ясно от последните му прогнози, публикувани в петък. През декември той прогнозира, че икономиката ще се свие с 0,2% през тази година.

По-мрачната краткосрочна перспектива подчертава трудностите, пред които е изправена най-северната икономика в еврозоната. Усложнявайки последиците върху потреблението от ускорената инфлация и кредитните разходи, търсенето от нейните ключови експортни партньори – като Германия и Швеция – също е отслабнало.

Възстановяването на частното потребление ще доведе до възстановяване на икономиката през 2025 г., изтъква централната банка. Покачването ще се случи „малко по-бързо“, отколкото се наблюдаваше преди три месеца, добавят от регулатора.

Икономиката вероятно ще нарасне с 1,7% през 2025 г., последвана от 1,5-процентен ръст през 2026 г.

„Рецесията вече достигна най-ниската си точка и очакваме растежът да се възобнови тази година, тъй като покупателната способност на домакинствата се засилва и започваме да виждаме възстановяване на общото доверие в икономиката“, коментира Мери Обстбаум, ръководител на отдела за прогнозиране към централната банка.

Все пак геополитическото напрежение и упорито високата инфлация в еврозоната могат да подкопаят този сценарий и да удължат рецесията, докато рисковете на жилищния пазар може да замъглят още повече перспективите, се предупреждава в доклада на регулатора. Нови протести и стачки, които вече накараха бизнеса да предупреди за намалени печалби през първото тримесечие, също биха могли да подхранят несигурността.

Пробизнес ориентираното правителство на премиера Петери Орпо се сблъска с негативна реакция в лицето на синдикатите през последните месеци заради предложените съкращения на обезщетенията и плана за ограничаване на стачките. Правителството казва, че плановете имат за цел да създадат 100 хил. работни места и да коригират влошаващите се публични финанси, както и да подобрят конкурентоспособността на Финландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:41 | 15.03.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още