fallback

Великобритания е претърпяла плитка рецесия в края на 2023 г.

Резултатът попречи на премиера Риши Сунак да изпълни обещанието си на фона на предстоящите избори

10:52 | 15.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Икономиката на Великобритания е изпаднала в плитка рецесия през втората половина на 2023 г. подкопавайки обещанието на премиера Риши Сунак за растеж на икономиката в навечерието на парламентарните избори, пише Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт е спаднал с 0,3% през четвъртото тримесечие, повече от прогнозираните от икономисти 0,1%, сочат данни на националната статистическа служба (ONS) в четвъртък. За сравнение, през предходните три месеца БВП се сви с 0,1%.

Според икономистите две поредни тримесечия на спад означават, че страната е изпаднала в техническа рецесия, но свиването в случая е слабо, което подсказва, че икономиката на Обединеното кралство по-скоро стагнира, а не е изпаднала в сериозен спад. Въпреки това резултатът може да притисне Английската централна банка да намали лихвите от техния 16-годишен връх.

Риши Сунак не успя да постигне растежа, който обеща. Графика: Bloomberg

Паундът отслабна спрямо долара след публикуването на резултатите. Британската валута поевтиня с 0,1% до 1,2548 долара за брой.

Опозицията вероятно ще се възползва от тези резултати, за да критикува подхода на Консервативната партия към икономиката преди парламентарните избори, които се очаква да се проведат през втората половина на 2024 г.

Силният растеж беше едно от петте ключови обещания на премиера Сунак миналата година. Данните на ONS обаче показват, че икономиката на Обединеното кралство е останала в застой през първата пълна година от управлението му като министър-председател. БВП за четвъртото тримесечие е намалял с 0,2% в сравнение с година по-рано, а растежът на Великобритания за цялата 2023 г. е 0,1%.

Икономиката на Обединеното кралство е ударена и от  най-лошата криза на разходите за живот от десетилетия и бързото повишение на лихвите, което притисна кредитополучателите. Стачките в железопътния и здравния сектор и спадът в продажбите на дребно допринесоха за свиването на БВП през декември.

Гуверньорът на Английската централна банка омаловажи значението на техническата рецесия тази седмица, като посочи, че има признаци на „ръст “ в проучванията в началото на 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:52 | 15.02.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още