fallback

Инфлацията в Швейцария продължава да се забавя, засилвайки залозите за разхлабване

Ръстът на цените през януари остава в рамките на целевия диапазон

11:59 | 13.02.24 г.
Автор - снимка
Създател

Инфлацията в Швейцария неочаквано се е забавила през януари, което може да позволи на Швейцарската централна банка (SNB) да намали лихвите си по-рано от очакваното, предава Bloomberg.

Потребителските цени са се повишили с 1,3% на годишна база през януари, съобщиха от швейцарската статистическа служба във вторник. Резултатът остана под прогнозираните от икономистите 1,7%, които биха съвпаднали с оценките от декември.

Така нареченият базисен измерител, който премахва волатилните компоненти като енергоизточниците и храните, също е спаднал до 1,2%.

Инфлацията в Швейцария се е забавила изненадващо през януари. Графика: Bloomberg

Това охлаждане на инфлацията е изненадващо, тъй като много от цените в швейцарската икономика са регулирани, а токът поскъпна в началото на годината. През януари беше регистриран и ръст в данъка върху добавената стойност до 8,1% от 7,7%.

Гуверньорът на SNB Томас Йордан заяви, че въпреки че инфлацията няма да надхвърли целта на централната банка - между 0 и 2%, той все още очаква тя да се доближи до тавана на диапазона.

Икономистите прогнозират, че Швейцарската централна банка ще започне да намалява лихвите си през септември, въпреки че слабият ръст на цените, отчетен във вторник, може да ускори това понижение. Някои анализатори вече залагат на разхлабване през юни. За разлика от основните си партньори, Швейцарската централна банка провежда срещи за определяне на паричната си политика веднъж на три месеца.

„Ясно е, че в момента има по-голяма вероятност за понижение на лихвите през март“, каза Юниус. „Но сега не можем да сме сигурни, че инфлацията няма да се забърза отново. Растежът и в САЩ, и в Швейцария, е стабилен.“

Силният швейцарски франк продължава да предпазва икономиката от привнесена инфлация. След публикуването на данните за цените валутата отслабна с 0,4% до 0,9470 евро за франк.

Данните за еврозоната, публикувани по-рано този месец, показаха, че цените там са се повишили на годишна база с 2,8% през януари. Въз основа на хармонизирания индекс на потребителските цени на Европейския съюз инфлацията в Швейцария е била на ниво от 1,5% миналия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:59 | 13.02.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още