fallback

Икономиката на еврозоната показва признаци на възстановяване в началото на 2024 г.

Общият индекс на мениджърите по поръчките (PMI) на HCOB се е повишил до 47,9 пункта през януари

16:55 | 05.02.24 г. 1
Автор - снимка
Създател

Икономиката на еврозоната показва признаци на възстановяване в началото на 2024 г., сочат резултатите от проучване, което отчита засилен инфлационен натиск, подкрепяйки тезата на Европейската централна банка за поддържане на рекордно високите лихви още известно време, предава Ройтерс.

Общият индекс на мениджърите по поръчките (PMI) на HCOB за блока, съставен от S&P Global и смятан за добър показател на цялостното икономическо състояние, се е повишил до 47,9 пункта през януари от 47,6 пункта през декември, потвърждавайки предишната оценка.

Това е най-добрият резултат от юли насам, но остава под границата от 50 пункта, разделяща растежа от спада.

Проучването от понеделник също така показва, че цените на суровините са се повишили по-бързо миналия месец и макар че индексът, измерващ търсенето, се е повишил, той все още остава на нива под прага на рентабилността.

Индексът на цените на производител се повишава до 8-месечен връх от 54,2 пункта от 53,8 пункта преди това.

„Данните от проучванията за индекса на мениджърите по поръчките оправдават притеснението на Европейската централна банка да понижи лихвите си“, заяви Сирус де ла Рубия, главен икономист в Hamburg Commercial Bank.

В края на миналия месец ЕЦБ остави основните си лихви на рекордно високи нива и потвърди отново ангажимента си за борба с инфлацията.

PMI индексът в доминиращия сектор на услугите е спаднал до 48,4 пункта през януари от 48,8 пункта през декември в съответствие с първоначалната оценка в проучването.

Въпреки това оптимизмът за новата година на компаниите в сектора на услугите е на осеммесечен връх, а компаниите увеличиха броя на служителите си с най-бързия темп от септември насам.

Индексът, измерващ заетостта, се повишава до 51,2 пункта от 50,8 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:55 | 05.02.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още