fallback

Санкциите на Запада започнаха да тежат на търговията на Русия

Основно перо в руската хазна си остават приходите от търговия с петрол

17:40 | 19.01.24 г. 5

Излишъкът по текущата сметка на Русия се топи, сочат данните на руската централна банка, цитирани от Bloomberg. В първата пълна година с наложени от Запада санкции износът на руски стоки е намалял със 169 млрд. долара до 423 млрд. долара, а вносът се е възстановил на 304 млрд. долара.

Така балансът по текущата сметка остава положителен, но в размер на само 50,2 млрд. долара спрямо 238 млрд. долара през 2022 година. Това е най-ниското ниво от пандемията, започнала през 2020 година.

През декември балансът отново е положителен в размер на 1 млрд. долара, спрямо почти 5 млрд. долара през ноември.

От централната банка обясняват намалените суми по износа с главно "по-неблагоприятни цени за ключови експортни стоки". Едно от перата в руския бюджет - износът на петрол и природен газ, "изтъня" сериозно заради тавана на страните от Г-7, ЕС и Австралия в размер на 60 долара за барел. Данните на Министерството на финансите на Русия показаха, че средната цена на сорта "Уралс" през миналата година е бил над това ниво - 62,99 долара за барел.

Русия успя да намери начини да заобиколи санкциите и през есента цената на петрола надхвърли нивото от 80 долара за барел. След това обаче САЩ затегнаха мерките, а и цената на световните пазари тръгна надолу. Така през декември цената отново се доближи до тавана - 64,23 долара за барел.

Анализът на бюджетните приходи показва, че петролът е основен източник на средства за хазната, формирайки около една трета от приходите.

От централната банка допълват, че може да има известна промяна при окончателното приключване на отчетите, но излишъкът ще се повиши най-много до 75 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:41 | 19.01.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още