IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изкривената военновременна икономика на Путин, отразена в кора с яйца

Инфлацията при яйцата е поредният симптом за болезнените последици от войната на Путин срещу Украйна

10:49 | 18.01.24 г. 14
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

За умалена представа как войната в Украйна изкривява икономиката на Русия е достатъчно да погледнем една кора с яйца.

Хранителният продукт е с ограничено предлагане през последните месеци, а цените растат главозамайващо, принуждавайки руснаци от Белгород до Сибир да се редят на опашки като по съветско време. Президентът Владимир Путин публично се извини, като обвини правителството за яйчената криза. Миналия месец ръководител на птицевъдство, известен като „Яйчения крал“, оцеля при опит за убийство малко след като властите започнаха разследване срещу фермата му заради високите цени.

Зад повишаването на цените – с около 60% през декември спрямо година по-рано според публикувани миналия петък данни, е комбинирането на фактори, които са симптоматични за затрудненията на икономиката, пише The Wall Street Journal.

Западните санкции засягат птицевъдната индустрия, като разбъркват веригите за доставка на оборудване в птицефермите, което преди идваше от Европа. Слабата рубла оскъпява вноса на фуражи и ветеринарни продукти, а недостигът на работна ръка оставя някои доставчици без достатъчно работници в птицефермите. В същото време растящите разходи на правителството повишават заплатите и подкрепят търсенето на храни и други продукти.

Всичко това превръща яйчения шок в проявление на трупащите се дисбаланси във военновременната икономика на Русия.

Миналата година страната обърка очакванията, като отбеляза забележителен растеж, след като Москва повиши военното производство и раздаде субсидирани заеми на потребители и компании. Но тази щедрост доведе до прегряване на икономиката.

В резултат на това годишната инфлация достигна 7,4% миналата година, близо два пъти повече от целта на централната банка, а ипотечните програми на правителството подхранват жилищен балон. Сега икономисти очакват растежът да се забави, тъй като централната банка повишава лихвите, а санкциите продължават да тежат.

„Правителството прилича на група пожарникари, които тичат от един малък пожар на друг с кофа, защото не могат да отстранят същинския проблем с инфлацията“, коментира Александра Прокопенко, бивш ръководител на Руската централна банка, а сега преподавател в центъра „Карнеги“ за Русия и Евразия в Берлин.

В момент, когато войната в Украйна навлиза в третата си година, яйчената криза показва как Русия не успява да балансира сблъскващи се икономически императиви – финансиране на войната, успокояване на недоволството на населението и запазване на баланса в икономиката, включително стабилни цени.

„Това е невъзможна трилема“, казва Прокопенко. „Постигането на първите две цели изисква по-високи разходи, а това води до висока инфлация, която не позволява постигането на третата цел“.

Инфлацията е нарастващо притеснение за Путин преди президентските избори през март. Смазването на опозиционните партии и на всички независими медии вероятно ще му осигури лесна победа, но Кремъл смята изборите за начин да легитимира управлението на президента. Това изисква степен на истински народен ентусиазъм.

Вместо това избирателите си спомниха за недостига на храна от съветската епоха, когато се образуваха дълги опашки от клиенти, чакащи да купят яйца, преди новогодишните празници. Някои супермаркети в Сибир и окупирания Крим продаваха яйци отделно за около 12 рубли, или 13 цента всяко. Местен депутат подари кутии с яйца на служителите си за празниците.

Социалната мрежа Телеграм, която е широко използвана в Русия, бързо се напълни със стотици публикации на хора, притеснени за наличностите от яйца, които си разменяха съвети къде да ги купят по-евтино или пускаха шеги.

„Време е за избор – яйца или хайвер“, гласеше една от публикациите. Друг потребител написа: „Всички говорите за биткойн, но аз ви казах, че трябва да инвестирате в яйца“.

След като Путин прехвърли на правителството вината за цената на яйцата, като заяви, че то не е осигурило достатъчно внос навреме, властите се задействаха. Русия увеличи поръчките си на яйца от Турция, Беларус и Азербайджан и премахна вносните мита върху продукта.

Освен това властите започнаха антитръстово разследване на производителите на яйца и пилешко месо, включително птицеферма Третяковская в област Воронеж, собственост на Генадий Ширяев, Яйчения крал. На 27 декември, след като новината за разследването стана публично достояние, стрелец произведе два изстрела срещу джипа Volkswagen на Ширяев, но бизнесменът се измъкна невредим.

Един от факторите, който трудно може да бъде поправен, е липсата на ваксини, след като западните санкции усложниха вноса им.

„Нямаме с какво да ваксинираме, затова птиците се разболяват“, казва ветеринар от Санкт Петербург. „Има много крехки животни и тъй като те са държани скупчени, когато една птица се разболее, почти всички се разболяват“, допълва той.

Яйцата са относително малка част от потребителската кошница, но хората обикновено забелязват резки повишения на цените, казва Татяна Орлова, икономист, специализиран в пазарите с нововъзникваща икономика, в Oxford Economics. Това, на свой ред, може да затвърди очакванията за инфлация и централната банка се тревожи от подобно развитие.

Миналия месец Руската централна банка повиши ключовата си лихва до 16%, над два пъти повече от нивото ѝ през юни, за да ограничи растящите цени на потребителските стоки. По-високите лихви действат като икономическа спирачка. Според най-новата консенсусна прогноза на Focus Economics, който събира прогнозите на банките, ръстът на брутния вътрешен продукт ще се забави до 1,4% тази година спрямо близо 3% миналата година.

Експерти прогнозират, че яйчената инфлация ще се стабилизира скоро, но цените ще останат високи. Други страни, включително САЩ, показват, че след големи повишения на цените нагласите на потребителите продължават да страдат много след стабилизирането на инфлацията.

В Русия новият внос не може да компенсира структурните проблеми на пазара и сегашната цена е адекватна и справедлива за продукта, коментира Галина Бобилева, генерален директор на птицевъдния съюз Росптицесоюз, пред руския парламентарен вестник миналата седмица.

За някои руснаци като 33-годишния софтуерен инженер Андрей, който живее в Москва, епизодът с яйцата е само един аспект от нефункционираща икономика.

„Руснаците ще плащат за последиците от изолацията от собствените им джобове за дълго време напред“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 18.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

13
rate up comment 7 rate down comment 4
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 5 месеца
До: Скъсана_п a ч a , абе царвул скъсан - ти пак ли избяга от лудницата, яяяя обратно там .!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 14 rate down comment 15
Скъсана_Ушанка
преди 5 месеца
Само да напомня на няколкото копейки-слабоуми, че минималната заплата в пPaccия е 340 лв, а минималната пенсия 180лв, средната пенсия е към 300 лв, така, за "богатата" пиянска икономика. Дори в масква средната заплата вече е по-биска от средната за България, а пък за средната в София даже не споменавам. Та така, като са слабоумни пияници, ще си сърбат попарата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 2
bigiadri
преди 5 месеца
В момента в русия се разпространява слух ,че от Китай са внесени яйца ,които имали изкуствен произход ,какво имат предвид не се знае.Тези яйца били по-кръгли ,били като гланцирани и като се варят жълтъкът не се сварявал ,а белтъкът ставал жълт. Опасяват се .че предизвикват рак. Източник: Събеседник
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 17
zelka007
преди 5 месеца
До: khao ... нали ги виждаш как са се подредили полеZZните ?! кой от кой по знаещ , заможен , имотен ... под темата колко струват яйцата ... :))) ... а па меката китка е щракал поне 1 час плюсчета и минусчета ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 25
khao
преди 5 месеца
До: doba точно така доста руска идея.. подкрепям! :D:D:D яйца срещу мобилизация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 14
valentino29
преди 5 месеца
Говорих с приятел от Русия по повод яйцата,каза че консумира предимно от тези Aciipenser Baerii само че от 5литров буркан, личен улов. : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 6
doba
преди 5 месеца
*** = загиват, умират, погиват и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 25 rate down comment 8
doba
преди 5 месеца
АБЕ к'ви яйца, к'ви 5лв?... Хората *** по окопите, тук за цената на яйцата се загрижили некои. За тях - мобилизация и на фронта, да им се наместят чакрите. Б*си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 9
valentino29
преди 5 месеца
https://x.gd/jCc4S
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 49 rate down comment 42
corner
преди 5 месеца
До: Tikva007При тях 60% , при нас от 18ст вече гонят 60ст , което е над 200% .Икономиката им е в значително по- добра форма от тази на ЕС , - проблемът е че ние го изживяваме като някакъв подем ........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още