През 2022 г. в Европейския съюз са били внесени общо 397 хил. тона подправки от страни извън блока, съобщава европейската статистическа служба Евростат. Китай е основният източник с 38% от общото количество внос.
Предходната година най-внасяната подправка е била джинджифилът с 122,9 хил. тона, следвана от червения пипер (109,8 хил. тона) и черният пипер (62,9 хил. тона). Китай е основната страна на произход на джинджифила (54%) и червения пипер (72%). Черният пипер пък основно се внася от Виетнам (56%).
На четвърто място се нарежда вносът на любимия коледен аромат канела (16,2 хил. тона), като над една трета от количеството (37%) е от Индонезия. Пета е куркумата с 15,8 хил. тона, от които преобладаващата част (77%) е от Индия. Колкото до анасона и сходните му подправки (13,6 хил. тона), Египет е основна страна на произход (34%).
Кимионът на семена (9,6 хил. тона) се внася също преобладаващо от Индия (72%), докато кориандърът (9,5 хил. тона.) е основно от Русия. Индийското орехче (4,4 хил. тона) пък не се внася основно от Индия, а от Индонезия (72%).
Спрямо 2012 г. тежестта на подправките, внесени от страни извън ЕС, се е увеличила с повече от наполовина (57%). Повече от двойно се е увеличил и вносът в ЕС на джинджифил и куркума (149% и 142%), което е най-голямото повишение сред най-търгуваните подправки. Само вносът на индийско орехче е намалял с 4% отпреди десет години.