fallback

Секторът на услугите в САЩ се разширява на фона на силна заетост и висока бизнес активност

Общият показател за услугите на Института за управление на доставките достига 52,7 пункта през ноември

21:25 | 05.12.23 г.
Автор - снимка
Създател

Секторът на услугите в САЩ се е разширил с по-бързи темпове през ноември, тъй като бизнес активността и заетостта са се повишили през месеца, пише Bloomberg.

Общият показател за услугите на Института за управление на доставките (ISM) се повиши с 0,9 пункта до 52,7 пункта миналия месец, показват данни, публикувани във вторник. Индексът остана над нивото от 50 пункта, разделящо растежа от спада. Индексът е останал над това ниво от началото на годината до момента и попадна в зоната на свиване само веднъж от началото на пандемията до момента.

Индексът за бизнес активността, който е аналогичен на показателя за фабричното производство на ISM, се е повишил  през ноември, след като отчете най-големия спад тази година през октомври. Измерителят на поръчките, направени при доставчиците на услуги, заместител на бъдещото търсене, остана непроменен на ниво от 55,5 пункта.

Въпреки че потребителските разходи, гръбнакът на американската икономика, непрекъснато изненадват икономистите, до голяма степен заради непрекъснатото търсене на услуги от американците, анализаторите не очакват инерцията им да се запази дълго време, тъй като работодателите наемат по-малко служители, а ръстът на заплатите се забавя.

Месечният доклад на правителството за работните места, който трябва да бъде представен в петък, се очаква да обрисува пазар на труда, който все повече прилича на този отпреди пандемията: с по-лек, но все пак стабилен растеж. Измерителят за заетостта в сектора на услугите на ISM нарасна за първи път от три месеца насам през ноември.

Отделен доклад, публикуван във вторник, показа, че новите работни места в САЩ са се свили през октомври до най-ниското си ниво от март 2021 г. насам, което разкрива постепенното охлаждане на пазара на труда, което Федералният резерв би искал да види.

Другите предизвикателства като рязко нарастващите разходи по заемите, трайният инфлационен натиск и възстановяването на плащанията по студентски заеми, се очаква да окажат влияние върху потребителското търсене в бъдеще.

Показателят, измерващ запасите при доставчиците на услуги, се е повишил най-много от май насам, което съвпада с по-малкия брой натрупани поръчки.

Индексът за услугите на ISM създаде много по-оптимистична представа, отколкото идентичния такъв за фабричното производство. Докладът, публикуван миналата седмица, показа, че производствената активност в САЩ се е свила за 13-и пореден месец през ноември, удължавайки най-слабата си серия от две десетилетия насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:26 | 05.12.23 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още