fallback

Инфлацията в Турция се ускори до най-високото си ниво за 2023 г.

Потребителските цени са се повишили с 62% на годишна база през ноември

14:04 | 04.12.23 г.
Автор - снимка
Създател

Инфлацията в Турция се е ускорила до най-високото си ниво тази година, тъй като потреблението на енергия на домакинствата е надхвърлило размера на държавната помощ за потребление на природен газ, пише Bloomberg.

Потребителските цени са се повишили с 62% на годишна база през ноември, като инфлацията все пак остава под прогнозираните 62,6% в проучване на Bloomberg сред икономисти. Месечният темп на инфлация е 3,28%, съобщават от статистическата агенция на страната, като за ускорението са допринесли най-много цените на жилищата и сметките за газ.

Заради по-студеното време потреблението на газ на домакинствата е надхвърлило обема, обещан от президента Реджеп Тайип Ердоган преди изборите през май. Раздаването на безплатен газ покрива до 25 куб. метра газ месечно, което е около половината от средното потребление на домакинствата по това време на годината. 

Турската централна банка повиши рязко лихвите си, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган отново спечели изборите през май. Регулаторът отмени някои от въведените по-рано нетрадиционни мерки, за които се смяташе, че отблъскват чуждестранните инвеститори и предизвикват поредица от валутни кризи.  

И въпреки че месечните увеличения на лихвите от юни насам повишиха основния лихвен процент почти петкратно до 40%, той все още е отрицателен, когато се съпостави с нивото на инфлацията. Реалните лихви в момента са положителни спрямо прогнозираната инфлация в края на 2024 г., показател, предпочитан от централните банкери, щом става дума за затягане на паричната политика. 

Местните избори през март увеличават вероятността фокусът да се насочи обратно към икономическата подкрепа. Има и други рискове за инфлацията, сред които е и повишението на минималната заплата, което се очаква през януари.

„Инфлацията ще остане предизвикателство за Турция“, заявиха анализатори на Deutsche Bank AG в доклад преди публикуването на данните. „Предстоящото решение за минималната работна заплата, с което се очаква заплатите да бъдат повишени значително предвид наближаващите местни избори, създава още повече несигурност за следващата година.“

От данните стана ясно, че базисният показател, който изключва волатилните елементи като храна и енергоизточниците, се е ускорил до 69,9% спрямо година по-рано от 69,8% през октомври.

Гуверньорът на централната банка Хафизе Гайе Еркан, която зае поста през юни, призна, че временните фактори извън обсега на паричната политика, включително потреблението на газ през ноември, може да ускорят ръста на цените.

Централната банка очаква инфлацията да достигне своя връх през от 75% през май 2024 г., след което да се забави до 36% до края на 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:04 | 04.12.23 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още