fallback

Търсенето на полупроводници ускорява възстановяването на износа на Южна Корея

Доставките на чипове растат през ноември за първи от 16 месеца, докато износът на автомобили се увеличава с 21,5%

10:48 | 01.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Възстановяването на износа на Южна Корея се ускорява през ноември на фона на по-силното търсене на полупроводници, засилвайки оптимизма за икономическите перспективи на страната и за световната търговия през следващата година, пише Bloomberg.

Износът е нараснал през ноември със 7,8% спрямо същия месец година по-рано, докато прогнозите на икономистите показвах увеличение от 5%. Общият внос в Южна Корея е спаднал с 11,6%, което води до търговски излишък от 3,8 млрд. долара, става ясно от данни, публикувани в петък от Министерството на търговията.

Доставките на полупроводници са нараснали междувременно с 12,9%, като това е първият им ръст за последните 16 месеца. Износът на автомобили се е увеличил с 21,5%.

Търговските показатели на Южна Корея служат като ключов водещ индикатор за глобалната търговска активност, тъй като нацията доставя разнообразни продукти, включително машини, дисплеи и рафиниран петрол, които са вградени в световните вериги на доставки. Икономическите перспективи на страната за 2024 г. също зависят от силата на растежа на износа, като централната банка на Южна Корея намали в четвъртък прогнозата си до 2,1% увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП).

„Доминиращият дял на полупроводниците в корейския износ поражда надежди, че търговията ще се представи по-добре през следващата година, отколкото през тази, като автомобилите помагат за облекчаване на спада“, коментира Дзан Уоае, анализатор в Института за икономически изследвания IBK. „Но с намаляващото търсене на електрически превозни средства и бавното подобряване на китайската икономика, възстановяването на корейския износ вероятно ще продължи постепенно през следващата година“, добавя той.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) заяви в сряда, че очаква икономическият растеж на Китай да се забави до 4,7% през следващата година и до 4,2% през 2025 г. Предизвикателствата, които надвисват над перспективите за южнокорейския износ, включват продължаване на борбата на световните централни банки с инфлацията с рестриктивни парични политики и по-бавен глобален икономически растеж.

Друг рисков фактор е конфликтът Израел-„Хамас“, който заплашва цените на петрола и може да доведе до повторно ускоряване на инфлацията.

„По-силен от очакваното глобален растеж и намаляването на геополитическото напрежение биха подобрили икономическите перспективи за зависимата от износа корейска икономика“, изтъква ОИСР в последната си прогноза.

Износът на Южна Корея получава тласък от възстановяването на цените на някои чипове, докато растежът на търсенето на други продукти се ръководи от автомобили, машини и безжични комуникационни продукти. Световните доставки на смартфони вероятно ще нараснат с 3,8% през следващата година след свиване с 3,5% тази година, изчислява International Data Corporation.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:48 | 01.12.23 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още