fallback

Разрастващата се икономика на Норвегия поддържа залозите за лихвени повишения

Брутният вътрешен продукт на страната е нараснал с 0,1% през третото тримесечие

11:15 | 23.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Икономиката на Норвегия се е разраснала леко през последното тримесечие, подкрепена от необичайно дъждовното време, което поддържа залозите, че централната банка ще продължи със затягането на паричната си политика, пише Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на континенталната част на страната, който изключва офшорната индустрия на Норвегия, е нараснал с 0,1% спрямо предходните три месеца, когато беше в застой, съобщиха от статистическата служба в четвъртък. За сравнение, анализатори, анкетирани от Bloomberg, прогнозираха ръст от 0,2%, а прогнозата на централната банка беше за увеличение от 0,3%.

Възстановяването беше подкрепено от необичайното количество валежи през тримесечието, което стимулира производството на хидроенергия, твърдят от службата. За разлика от това селското стопанство пострада от дъждовете. С изключение на това икономиката на континента би се свила с 0,1%.

Данните показват, че богатата на изкопаеми горива скандинавска икономика до голяма степен изостава както и повечето ѝ регионални партньори след най-дългия цикъл на затягане на паричната политика в рамките на Г-10. Все още има шанс очакванията, че централната банка на страната ще повиши лихвите си, да се затвърдят.

„Цените продължиха да се повишават спираловидно на фона на значителния ръст на разходите за труд на единица продукция“, коментира Сара Мидтгаард, старши икономист в Svenska Handelsbanken AB, в бележка до клиентите. „Следователно има добри шансове за ново увеличение на лихвите през декември.“

Приносът на ръста на цените в отраслите, изложени на конкуренция, към инфлацията „сега е особено голям“, твърдят от статистическата служба.

Като допълнително доказателство за отслабването на потреблението, растежът на кредитите за домакинствата се е забавил до 3,5% на годишна база през октомври, което е най-слабият му темп от октомври 1995 г., показват данни на статистическата агенция.

Икономиката на Швеция, която е най-голямата в Скандинавския регион, стагнира през последното тримесечие, докато БВП на Дания се сви с 0,3% на тримесечна база, а този на Финландия отчете спад от 0,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:16 | 23.11.23 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още