fallback

С темите за инфраструктура и свързаност започна 20-то издание на Виенския икономически форум

От „Главболгарстрой“, които наскоро поеха ръководството на представителството на форума у нас, представиха гледната точка на бизнеса

18:09 | 15.11.23 г.
Автор - снимка
Създател

Под надслов „Продължаваме да изграждаме икономически мостове в трудни времена“ 20-то издание на Виенски икономически форум събра в столицата на Австрия частния и държавния сектор, за да обсъдят въпроси, свързани с изграждането на липсваща инфраструктура и гарантиране на по-добра свързаност, осигуряване на енергийна независимост, развитие на дигиталните технологии и иновации.

На специалната „Алфа“ сесия на форума бяха обсъдени и темите за задълбочаване на икономическото сътрудничество в региона на Югоизточна Европа, както и процесът на разширяване на ЕС, в която дискусия взеха участие премиерът на България - акад. Николай Денков, премиерът на Република Северна Македония – Димитър Ковачевски, министър-председателят на Косово – Албин Курти, европейският комисар по икономическите въпроси - Паоло Джентилони и др.

В сесията, посветена на „Икономическата и финансова стабилност - Предизвикателствата и отговорностите по пътя към Европа“, председателят на Управителния съвет на „Главболгарстрой“ Калин Пешов засегна част от наболелите теми и предизвикателства, пред които е изправен частният сектор в Европа, идващи от нарастващите цени на енергията, липсата на работна ръка и задържането на квалифицирани кадри в държавите от Балканския регион. Според него, освен инфлацията и високата цена на енергоизточниците, които безспорно оказват огромно влияние на бизнеса, е важно да се обърне внимание и на проблема с наличието на подготвени специалисти и подсигуряването на работен персонал.

В предходния ден на форума и в рамките на неговото официално откриване, председателят на УС на ГБС обърна специално внимание и на темите за липсата на инфраструктурна свързаност в региона, затруднената търговия и стокообмен, които според него са резултат и от незавършения процес на интеграция на страните от Западните Балкани в ЕС, както и на отказът България и Румъния да бъдат приети в Шенген. „Присъединяването на двете държави в Шенгенското пространство ще има осезаем ефект по отношение предоставянето на услуги, доставките на стоки и мобилността на работниците в трансграничните региони, повлиявайки положително както на строителния бранш, така и на частния сектор като цяло“, заяви той.

20-тото юбилейно издание на Виенския икономически форум бе открито от вицепремиера и министър на външните работи на България - Мария Габриел; посланик д-р Елена Кирчева - основател и генерален секретар на Виенския икономически форум; президентът на форума – посланик Виктор Якович; премиерът на Косово - Албин Курти; президентът на „Мармара Груп Фондейшън" д-р Акан Сувер и рредседателят на УС на „Главболгарстрой“ - Калин Пешов.

Снимка: Vienna Economic Forum

В рамките на следващия работен ден на форума във Виена, федералният министър по европейските въпроси и конституцията на Австрия подчерта ролята на разширяването на ЕС за повишаване доверието към Съюза и силната подкрепа на Австрия по отношение на балканските страни. Д-р Каролине Едщатлер отбеляза предизвикателствата през изминалите години, подчертавайки необходимостта от структурни промени в рамките на ЕС, наблягайки на инвестициите в енергийна диверсификация, възобновяеми източници, иновации и сътрудничество. Д-р Лиляна Павлова, вицепрезицент на Европейската инвестиционна банка в периода 2019-2023 г., също постави акцент на енергията от възобновяеми източници и на ангажимента към декарбонизация, като говори и за европейската солидарност и мобилизирането на значителни средства за региона.

Официалното откриване на 20-то юбилейно издание на Виенския икономически форум - Калин Пешов, председател на УС на „Главболгарстрой“- Снимка: Vienna Economic Forum

От своя страна Марк Боуман - вицепрезидент на Европейската банка за възстановяване и развитие - обърна внимание на глобалните предизвикателства като имиграцията и изменението на климата, като се съсредоточи върху мобилизирането на инвестиции от частния сектор. В своето панелно изказване в рамките на форума председателят на УС на „Главболгарстрой“ отбеляза пълната готовност на бизнеса да бъде стабилен партньор на държавата и акцентира върху нарастващия интерес към публично-частни партньорства и достъпа до финансиране за големите инфраструктурни проекти. На зададен въпрос от публиката защо в Китай изграждат в кратки срокове скоростни влакове, а Европа забавя инфраструктурните си проекти, той отговори, че ключът за това се крие и в регулациите и екологичните норми, които, макар и неоспоримо важни, често се оказват спънка по пътя на реализация на стратегически проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:12 | 15.11.23 г.
Още от Икономика и макроданни виж още