fallback

Боуман от Фед: Нужно е допълнително покачване на лихвите, за да се охлади инфлацията

Служителят на американската централна банка все пак призна, че скокът в доходността по държавните облигации от септември е довел до по-строги финансови условия

21:40 | 07.11.23 г.
Автор - снимка
Създател

Членът на Управителния съвет на Федералния резерв Мишел Боуман заяви, че продължава да смята, че централната банка на САЩ трябва да повиши лихвите още повече, за да ограничи инфлацията, въпреки че добави, че скокът в доходността по държавните облигации от септември е довел до по-строги финансови условия.

„Продължавам да очаквам, че ще трябва да увеличим допълнително лихвата по федералните фондове, за да намалим инфлацията до нашата цел от 2% своевременно“, изтъкна Боуман по време на събитие, организирано от Лигата на банкерите в Охайо.

Боуман каза, че лихвата по федералните фондове, която служителите на Фед поддържат в диапазон от 5,25% и 5,5%, „изглежда ограничително и финансовите условия са се затегнали от септември насам“.

Според нея част от затягането се е случило чрез неотдавнашен скок в доходността по дългосрочните държавни облигации, за които Боуман отбеляза, че могат да бъдат волатилни с течение на времето. Твърде рано е представителите на Фед да оценят ефектите, които по-строгите финансови условия ще имат върху икономиката и инфлацията, добавя тя.

„Освен това е налице необичайно високо ниво на несигурност по отношение на икономиката и моята собствена икономическа перспектива, особено като се имат предвид последните изненади в данните, ревизиите на данните и продължаващите геополитически рискове“, посоча Боуман, добавяйки: „Но ще следя отблизо входящите данни, докато оценявам последиците за икономическите перспективи и подходящата настройка на паричната политика“.

Тя каза, че е готова да подкрепи повишаването на лихвите на следваща среща, ако входящите данни покажат, че напредъкът по отношение на инфлацията е спрял „или е недостатъчен, за да я изведе до 2%“.

По думите на Боуман последният доклад за заетостта „показва пазар на труда със стабилно нарастване на работните места“. Според последните данни работодателите са добавили 150 000 работни места през октомври, след увеличение от 297 000 през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:24 | 07.11.23 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още