fallback

Германското индустриално производство се е свило повече от очакваното през септември

Според анализаторите икономиката ще изпадне в плитка рецесия в края на годината

11:35 | 07.11.23 г. 6
Автор - снимка
Създател

Индустриалното производство в Германия се е свило за четвърти пореден месец през септември, разкривайки предизвикателството, пред което се изправя най-голямата икономика в Европа, за да избегне рецесията, пише Bloomberg.

Производството е намаляло с 1,4% през септември спрямо август, което се дължи на спад в автомобилния и фармацевтичния сектор, а също и при електрониката, съобщиха от статистическата служба на страната във вторник. Резултатът е по-нисък от медианната оценка на икономисти, анкетирани от Bloomberg, които прогнозираха спад от 0,1%.

Индустриалното производство в Германия се е свило повече от очакваното през септември. Графика: Bloomberg

Икономиката на Германия се сви с 0,1% през третото тримесечие, тъй като домакинствата ограничават разходите си. Анализаторите смятат, че икономиката ще отчете същия спад и през последното тримесечие на годината, което ще доведе до плитка рецесия, въпреки че има шанс растежът да се възстанови през следващата година, тъй като инфлацията се забавя.

Фабриките, на които Германия разчита повече отколкото останалите страни за растежа си, са затруднени от скъпата енергия, по-високите лихви в световен мащаб и забавянето на китайската икономика. Химическата компания Lanxess AG поиска да намали дивидента си в понеделник, опасявайки се от по-ниски от очакваното резултати.

Фабричните поръчки са се повишили с 0,2% през септември, съобщиха от статистическата служба в понеделник, въпреки че данните за предходния месец бяха ревизирани в низходяща посока и резултатът за третото тримесечие остана по-нисък в сравнение с отчетения през предходния период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:35 | 07.11.23 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още