fallback

Турската инфлация най-накрая се е забавила през октомври

Политиката на гуверньора Хафизе Гайе Еркан за сериозно затягане вече дава резултати

11:14 | 03.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Турската инфлация се е забавила неочаквано за първи път от юни насам, когато гуверньорът на централната банка на страната обеща да ограничи ръста на цените чрез затегната парична политика, пише Bloomberg.

Потребителските цени са се повишили с 61,4% през октомври спрямо същия месец миналата  година, което е малко по-слаб ръст в сравнение със септемврийския, показват данни на статистическата служба в петък. Медианната прогноза на икономисти, анкетирани от Bloomberg беше за 62,5%.

Месечният темп също се забавя. Инфлацията е била на ниво от 3,4% през октомври спрямо предходния месец, като цените удължиха августовската си тенденция на по-бавен ръст. Турската централна банка ревизира във възходяща посока прогнозата си за инфлацията за 2023 г. и 2024 г., като гуверньорът Хафизе Гайе Еркан заяви, че ръстът на цените ще започне да се забавя едва през втората половина на 2024 г.

В момента централните банкери очакват инфлацията да приключи годината на ниво от 65% и да достигне своя връх през май 2024 г., като се очаква да бъде 75% тогава. Еркан сигнализира, че по-високите лихвите ще бъдат основният елемент в усилията ѝ за забавяне на инфлацията.

Под ръководството на Еркан, назначена през юни, централната банка увеличи основната си лихва повече от четири пъти до ниво от 35%.

Все пак нейната мрачна прогноза показва, че властите ще трябва да настояват за по-затегнати мерки като част от кампания за промяна на останалите нетрадиционни политики прокарани от президента Реджеп Тайип Ердоган. Те вече въведоха мерки за ограничаване на кредитирането и изтегляне на излишната ликвидност от пазара.

Еркан заяви в четвъртък, че предприетите до момента действия започват да дават резултати. Тя посочи по-силното търсене на лирата и стабилизирането на вътрешното търсене като част от факторите, които вече ограничават цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:14 | 03.11.23 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още