fallback

Фабричното производство в САЩ се забави рязко през октомври

От 12 месеца PMI индексът на Института за управление на доставките отбелязва спадове

18:53 | 01.11.23 г.
Автор - снимка
Създател

Фабричното производство в САЩ се е свило рязко през октомври, след като показа признаци на подобрение през предходните месеци, тъй като новите поръчки са намалели, а заетостта е спаднала, което вероятно се дължи и на стачките на синдиката Обединени автомобилни работници (UAW) срещу най-големите производители на автомобили в Детройт, пише Ройтерс.

Институтът за управление на доставките (ISM) заяви в сряда, че съставяният от него индекс на мениджърите по поръчките в производството (PMI) е спаднал до 46,7 пункта миналия месец от 49 пункта през септември, което е най-високият резултат от ноември 2022 г. насам. Октомври беше и дванадесетият пореден месец, в който PMI индексът е останал под границата от 50 пункта, разделяща растежа от спада. Това е най-дългият подобен период от Голямата рецесия от 2007-2009 г. насам

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, смятаха, че индексът ще остане на равнището от 49 пункта. Част от неговия спад вероятно се дължи на стачките на UAW в заводите за сглобяване на автомобили, собственост на Ford Motor, General Motors и Stellantis в цялата страна, които нарушиха веригите за доставки и принудиха производителите на автомобили да преустановят работата си и да уволняват хиляди работници, които не стачкуват.

Оттогава автомобилните производители постигнаха няколко предварителни сделки с UAW, което може да доведе до ръст на PMI индекса през ноември.

Въпреки че производството, което представлява 11,1% от БВП, се затруднява под тежестта на по-високите разходи по заемите, данните за индекса на мениджърите по поръчките вероятно изкривяват представата за слабостта в индустрията. Данни от Федералния резерв от миналия месец показаха, че производството на дълготрайни промишлени стоки се е разраснало бързо през третото тримесечие. Производството на нетрайни стоки обаче се е забавило.

Прогнозният подиндекс за новите поръчки в проучването на ISM е спаднал до 45,5 пункта миналия месец от 49,2 пункта през септември. Производството във фабриките е продължило да се разширява, макар и слабо, а индексът за продукцията е спаднал до 50,4 пункта през октомври от 52,5 през пункта през предходния месец.

Броят на натрупаните поръчки остава нисък и без съществена промяна. Запасите във фабриките продължават да се изчерпват, което предвещава добро бъдещо производство.

Цените на фабричните суровини бяха понижени. Измерителят за цените, плащани от производителите в проучването на ISM, се е повишил до все още ниското ниво от 45,1 пункта от 43,8 пункта през септември. Това по всяка вероятност отразяваше леки закъснения при получаването на някои материали от доставчиците.

Заетостта във фабриките е намаляла, преобръщайки тенденцията на подобрение, наблюдавана през септември. Показателят на проучването, измерващ заетостта във фабриките, е спаднал до 46,8 пункта през октомври от 51,2 пункта през септември. Стачките на UAW вероятно са довели на спад на новите работни места в производството през октомври.

Миналата седмица правителството съобщи, че е имало най-малко 30 хил. стачкуващи членове на UAW през периода, в който е анкетирало бизнес предприятията за октомврийския доклад за заетостта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:53 | 01.11.23 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още