fallback

Бежовата книга на Фед сочи, че икономиката на САЩ ще остане стабилна или ще се забави

В голяма част от областите няма промяна спрямо септемврийските данни

22:24 | 18.10.23 г.
Автор - снимка
Създател

Прогнозите за икономиката на САЩ са, че тя ще остане стабилна или ще се разшири леко, заявиха от Федералният резерв в своята Бежова книга, пише Bloomberg.

„Краткосрочната перспектива за икономиката като цяло беше описана като стабилна или с малко по-слаб растеж“, коментираха от Фед в доклада си от сряда, който централната банка публикува две седмици преди всяко заседание на определящата политиката Федерална комисия по отворен пазар (FOMC). „Затегнатият пазар на труда продължи да отслабва в цялата страна.“

При повечето области има малка или никаква промяна в икономическата активност в сравнение с данните от септември, показва Бежовата книга, съставена от Федералния резерв в Сейнт Луис въз основа на информация, събрана на или преди 6 октомври.

„При потребителските разходи се наблюдава различна тенденция, особено сред обикновените търговци на дребно и търговците на автомобили, което се дължи на разминаването в цените и предлагането“, сочи докладът.

Централните банкери на Фед, които повишиха лихвите с повече от 5 процентни пункта от март 2022 г. насам, заявиха, че са склонни да запазят паричната си политика непроменена за втори пореден път следващия месец, след като наблюдаваното наскоро повишение на доходността на облигациите затегна още повече финансовите условия. Доходността по 10-годишните държавни облигации достигна най-високото си ниво от 2007 г. насам в сряда на фона на силни икономически данни.

Гуверньорът на Фед Кристофър Уолър, който преди това беше един най-ястребово* настроените централни банкери, коментира по-рано в сряда, че централната банка на САЩ може да изчака, за да събере повече данни, преди да реши дали има нужда от допълнително затягане на паричната политика.

Цените продължават да се повишават със скромни темпове като цяло, пише в доклада. Тези, на които се продават стоките се увеличават с по-бавна скорост от цените на суровините, тъй като компаниите се борят да преодолеят натиска върху разходите, защото потребителите са станали по-чувствителни към цените, пишат от банката.

„Като цяло фирмите очакват цените да се повишат през следващите няколко тримесечия, но с по-бавен темп от този през предишните няколко тримесечия“, коментират в съобщението. „Няколко области съобщиха за намаляване на броя на фирмите в тях, които очакват значително увеличение на цените занапред.“

Инфлацията се забави, но измерена чрез предпочитания индекс на Фед, който изключва цените на храните и енергията, 12-месечният темп беше почти 4% през август.

Пазарът на труда беше описан като охлаждащ се, като много области отчитат лек до умерен ръст на работните места.

„Ръстът на заплатите остава лек до умерен в повечето области“, пише в Бежовата книга. „Консултантите в много области съобщават за по-слабо отдръпване от страна на кандидатите по отношение на предложенията за заплати. Имаше много съобщения за фирми, които са променили своите пакети с компенсации, за да се справят с по-високите разходи за труд, като тяхната корекция включва разрешаване на дистанционна работа вместо по-високи заплати, намаляване на бонусите при започване на работа и други допълнителни средства към заплатите.

Централните банкери заявиха, че са възможни допълнителни увеличения заради стабилността на икономиката на САЩ, каквато отчетоха и по-силните от очакваното данни за продажбите на дребно и фабричното производство във вторник. Това може да задържи инфлацията висока. Прогнозата на Федералния резерв в Атланта GDPNow показва, че икономиката се движи с годишен темп от 5,4% през третото тримесечие – най-силният такъв от края на 2021 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:24 | 18.10.23 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още