fallback

Инфлацията в Испания се е ускорила до петмесечен връх, а във Франция е останала стабилна

Годишният темп във Франция и Испания е съответно 4,9 и 3,5 на сто

13:58 | 13.10.23 г.
Автор - снимка
Създател

Инфлацията във Франция на годишна база през септември е останала на същото ниво, каквото страната отчете и през август (4,9%), и в съответствие с предварителните оценки, показват данни на френската статистическа агенция INSEE.

Зад тази стабилност на инфлацията стои поскъпването на енергията с 11,9% през септември, спрямо същия месец година по-рано, което обаче е компенсирано от забавянето на ръста на цените на хранителните продукти до 9,7%, на услугите до 2,9% и промишлените продукти, които са поскъпнали с 2,8% през септември.

На месечна база индексът на потребителските цени (CPI) е спаднал с 0,5% през септември в сравнение с ръста от 1%, регистриран през август.

Това забавяне се дължи на рязкото поевтиняване на услугите с 1,6% на месечна база през септември, свързано със сезонния спад на цените на транспортните услуги (те са поевтинели с 11,6 на сто). Цената на услугите за настаняване се е понижила с 15,8%.

Инфлацията при енергоносителите се е забавила през септември – до 2%, като при петролните продукти, електроенергията и промишлените продукти това забавяне е до съответно 3,2%, 1,1% и 0,7 на сто.

Базисният показател за инфлацията, който изключва волатилните компоненти като енергоносителите и непреработените, също е останал стабилен на ниво от 4,6 на сто, в сравнение със същия период, година по-рано.

Отделно хармонизираният индекс на потребителските цени (ХИПЦ) на европейската статистическа служба Евростат се е забавил до 0,6% на месечна база и е нараснал до 5,7% на годишна база през септември.

В Испания годишният темп на инфлация се е ускорил до петмесечен връх от 3,5% през септември, сочат потвърдените данни на Националния статистически институт (INE). За сравнение, инфлацията през август беше на ниво от 2,6%.

За ускорението допринася значителният ръст на цените за транспорта, които са с 3,8% по-високи през септември, като се включват и цените на горивата и смазочните материали за личните автомобили. Подкрепа оказват и цените на храните и безалкохолните напитки, повишили се с 10,5%, както и алкохолните напитки и тютюневите изделия, които поскъпват със 7,7 на сто.

Същевременно услугите, които хотелите, кафенетата и ресторантите предлагат, са били с 6,3% по-скъпи през този септември месец.

Жилищата и комуналните услуги са поевтинели много по-бавно този месец (с 13,1% спрямо спада от 18%, регистриран през август).

Годишната базисна инфлация в Испания, която изключва волатилните цени на пресните храни и енергията, се е забавила до 5,8% през септември - най-ниското ѝ равнище от юни 2022 г. насам.

На месечна база потребителските цени са се повишили с 0,2% през септември, забавяйки се от ръста си от 0,5%, отчетен през август.

За Испания измерителят за инфлацията на Евростат е останал стабилен на ниво от 0,2% през септември спрямо месец по-рано и се е ускорил до 3,3% на годишна база.

Инфлацията и в двете големи европейски икономики обаче остава над целта на Европейската централна банка за 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:00 | 13.10.23 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още