fallback

Инфлацията в САЩ се е забързала повече от очакваното през септември

Общата инфлация е достигнала ниво от 3,7%, а базисната - 4,1% на годишна база

16:41 | 12.10.23 г.
Автор - снимка
Създател

Цените, които потребителите в САЩ плащат за широк кръг стоки и услуги, са се повишили с малко по-бърз от очаквания темп през септември, оставяйки инфлацията във фокуса на централните банкери на Федералния резерв, пише CNBC.

Според доклад на Министерството на труда на САЩ от четвъртък индексът на потребителските цени, който централната банка следи внимателно, е нараснал с 0,4% на месечна база през септември и с 3,7% спрямо същия период на миналата година. Резултатите са малко по-високи от прогнозираните от Dow Jones нива на инфлацията от съответно 0,3% и 3,6%.

Без да се включват волатилните цени на храните и енергоизточниците, т.нар. базисен индекс на потребителските цени е нараснал с 0,3% на месечна и с 4,1% на 12-месечна база, като и двете стойности съответстват точно на очакванията. Централните банкери отдават по-голямо значение на базисната инфлация, тъй като тя обикновено е по-добър индикатор за тенденциите в дългосрочен план.

Изменение на индекса на потребителските цени в САЩ на годишна база през септември. Графика: CNBC

В съответствие със скорошните тенденции разходите за подслон са основният фактор за ускорението на инфлацията. Индексът, измерващ разходите за жилищни нужди, който съставлява около една трета от теглото на индекса на потребителските цени, се е ускорил с 0,6% на месечна и със 7,2% на годишна база.

Разходите за енергия са е повишили с 1,5%, в т.ч. с 2,1% цените на бензина и с 8,5% - на мазута, а цените на хранителните продукти са нараснали с 0,2% за трети пореден месец.

Цените на услугите, без енергийните такива, които са считани за ключов фактор за курса на инфлацията в дългосрочен план, също са отбелязали ръст от 0,6% на месечна база и са се повишили с 5,7% на 12-месечна база.

Увеличението на индекса на потребителските цени означава, че номиналните заплати на работниците са намалели.

Реалното средно почасово заплащане се е понижило с 0,2% през месеца, което се дължи на разликата между инфлацията и увеличението на номиналното заплащане с 0,2%, съобщи Министерството на труда в отделен доклад. На годишна база доходите са се повишили с 0,5%.

В друг доклад в четвъртък Министерството на труда съобщи, че подадените за първи път молби за помощи при безработица тази седмица са били 209 хил. броя – без промяна спрямо предходната седмица и малко под прогнозата за 210 хил.

Протоколът от септемврийското заседание на Фед, публикуван в сряда, отрази разногласията във Федералната комисия по отворения пазар, която взема решенията за лихвите. Заседанието тогава приключи с решение на централните банкери лихвите да останат на същото равнище, но резюмето показа, че продължават да съществуват опасения за инфлацията и че лихвите могат да бъдат повишени отново.

Последните дни обаче имаше смесени сигнали за това накъде се движи инфлацията.

Министерството на труда съобщи по-рано, че цените на производител в САЩ са се повишили с 0,5% през септември, което е довело до ускорението на 12-месечния темп на инфлация до 2,2% - най-високият такъв от април насам, който все още е над целта на Фед за 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:10 | 12.10.23 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още